Blaasontsteking

Last van een blaasontsteking? Laat je snel behandelen!

Een blaasontsteking of een nierbekkenontsteking kan een erg pijnlijke kwestie zijn. Algemeen gesproken zijn het vooral vrouwen die getroffen worden door een blaasontsteking, maar dat betekent niet dat deze kwaal mannen ongemoeid laat. De oorzaak van een blaasontsteking bij vrouwen kan je makkelijk verklaren aan de hand van de vrouwelijke anatomie. Om het even wat eenvoudiger uit te drukken; de manier waarop het lichaam van de vrouw in elkaar zit, is de voornaamste oorzaak van een blaasontsteking bij vrouwen. Op zich is een blaasontsteking helemaal niet onoverkomelijk, het gaat eerder om een vervelend kwaaltje dat je het leven zuur maakt. Ben je benieuwd naar wat er precies gaande is bij een blaasontsteking? In principe kan je de oorzaak van een blaasontsteking toeschrijven aan de nieren. Je nieren zorgen ervoor dat het vloeibare afval in je lichaam (urine) uit het bloed wordt gefilterd en opgeslagen wordt in de blaas. Raakt het slijmvlies van je urineblaas besmet met bacteriën uit de urine, dan ligt er een blaasontsteking op de loer.

Een blaasontsteking; een vrouwelijk verhaal?

De medische wereld schrijft het hoge aantal blaasontstekingen bij vrouwen toe aan de specifieke lichaamsbouw van de vrouw. De oorzaak van een blaasontsteking bij de vrouw kan je verklaren door het feit dat de vagina en de aars dicht in elkaars buurt liggen. Dat betekent dat bacteriën uit de darm sneller tot bij het vaginale slijmvlies raken. Bij vrouwen kan je de oorzaak van een blaasontsteking dus vaak ophelderen via besmet vaginaal slijmvlies. Daarnaast hebben vrouwen een relatief kort urinekanaal; op die manier is het makkelijk voor microben om de blaas te bereiken. Bekijk je deze kwestie vanuit een cijfermatig perspectief, dan moet je aangeven dat jonge meisjes tot twintig keer meer kans hebben om getroffen te worden door een blaasontsteking dan jongens. Bij vrouwen loopt het risico zelfs op tot vijftig keer. Naast de anatomie van het vrouwelijke lichaam kan je de oorzaak van een blaasontsteking bij meisjes en vrouwen ook toeschrijven aan andere factoren.

De oorzaak van een blaasontsteking; een complexe kwestie!

De oorzaak van een blaasontsteking kan je makkelijk verklaren aan de hand van de bouw van het vrouwelijke lichaam, maar het zou toch wat kortzichtig zijn om enkel dat aspect aan te halen. Onvoorzichtige geslachtsgemeenschap kan zo ook een bijkomende oorzaak van een blaasontsteking zijn. Ook een katheder in de blaas kan de oorzaak van een blaasontsteking zijn. Wetenschappelijk gezien gaat het hier om redenen die zowel bij mannen als bij vrouwen voor een blaasverzorging kunnen zorgen. Toch geeft ook hier het cijfermateriaal aan dat vrouwen vaker getroffen worden door blaasontstekingen die op dergelijke manieren worden veroorzaakt. Vergeet ook niet dat de oorzaak van een blaasontsteking ook een niet-bacterieel begin kan hebben! Heb je last van een branderig gevoel tijdens het plassen of voel je een constante druk in je onderbuik? Ga dan snel naar de dokter en laat je arts nagaan of je getroffen bent door een blaasontsteking. Met wat geluk valt je blaasontsteking makkelijk te bestrijden met een antibioticakuur.

Bron: http://nierbekken-ontsteking.com/blaasontsteking/