Bloemenhulde bij 150ste geboortedag Mahátma Gandhi

Traditiegetrouw heeft de Indiase ambassade in Suriname gisterochtend in een speciale ceremonie het standbeeld van Mahátma Gandhi aan de Heiligenweg met bloemen omhangen. Dat gebeurde ter gelegenheid van de 150ste geboortedag van dit vredesicoon. Er zijn toespraken gehouden over zijn leven en zijn pad van vrede en geweldloosheid.

“Deze viering biedt ons een belangrijk moment om zijn boodschap van waarheid en geweldloosheid te verspreiden. Het is een uitdaging om het pad van geweldloosheid, zoals door hem gepredikt, te bewandelen. Dit geldt ook voor het blijven bij de waarheid”, zei de Indiase ambassadeur Mahender Singh Kanyal.

Geloof in mensheid
Hij citeerde Gandhi met diens uitspraak dat een fout geen waarheid wordt door die vele malen te herhalen en te propageren. “Zo blijft de waarheid intact, ook al praat niemand erover en krijgt het geen exposure. Een belangrijke les die we van Gandhi kunnen leren is, dat we het geloof in de mensheid niet moeten verliezen. De strijder voor vrede en geweldloosheid vergeleek de mensheid met de oceaan”.

Een andere uitspraak van hem is volgens de ambassadeur: ‘Als enkele druppels uit de oceaan vuil zijn, betekent het niet dat de hele oceaan is vervuild’. “We moeten wel verantwoord omgaan met de aarde. Dat is ook iets wat Gandhi ons heeft geleerd: de aarde heeft genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor de hebzucht van ons allen”, aldus de diplomaat.

Klimaat en milieu
De viering van de 150ste geboortedag van Mahátma Gandhi is geplaatst in het teken van klimaatverandering en verantwoord milieugebruik. In india zijn er activiteiten ondernomen voor een schone omgeving en verantwoord plastic gebruik. Voor deze initiatieven heeft premier Narendra Modi vorige week de Global Goalkeeper 2019 Award ontvangen.

Ook in andere delen van de wereld heeft zijn land tientallen projecten uitgevoerd. Het Gandhi Solar Park dat op 24 september bij het hoofdkantoor van de Verenigde Naties is geopend, is daarvan een voorbeeld. “In Suriname hebben we in 2018 en dit jaar een postzegel uitgebracht in samenwerking met Surpost en de regering. Er is een foto-expositie geweest en we hebben 150 bomen geplant in Paramaribo, Commewijne en Saramacca”.

Solar kits
Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken is vooral enthousiast over het project waarbij vijfhonderd kinderen van Paramaribo en het binnenland solar kits in elkaar zullen leren zetten. Dit project wordt uitgevoerd met de ministeries van Sport- en Jeugdzaken en Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. “Gandhi heeft ons de boodschap van vrede en geweldloosheid gebracht. Hij heeft Nelson Mandela en Martin Luther King geinspireerd. De wereld vandaag is niet hetzelfde als 150 jaar geleden. We hebben vrede, geweldloosheid en liefde nodig. Iedereen kan een Gandhi zijn! Geweldloosheid vereist dubbel vertrouwen: in God en in de mensheid. De toekomst hangt af van wat we vandaag doen. Samen moeten we onze planeet koesteren”, aldus Pollack-Beighle.
Bij de plechtigheid waren ook first lady Ingrid Bouterse-Waldring, andere ministers en parlementsleden aanwezig.

DWT: 3-10-2019

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *