BOEK: Uit de klei van Saramacca (Een Surinaamse familiegeschiedenis)

Uit de klei van Saramacca
Een Surinaamse familiegeschiedenis

Wordt uitgegeven door Boomuitgevers Amsterdam

De multiculturele samenleving in miniatuur
Een kleermaker en een onderwijzeres moeten hun weg door het leven zoeken door armoede en culturele barrières. Nandoe is van de plantage La Prévoyance in Saramacca. De landbouw zegt hem weinig dus vertrekt hij naar Paramaribo om kleermaker te worden. Soms lijdt hij honger. Trees woont op Oldenburg, dichtbij Paramaribo. Haar ouders zijn vroeg overleden. Met haar broer krijgt ze heftige botsingen over tradities en cultuur; ze wil in vrijheid over haar toekomst kunnen beslissen. Nandoe vind haar aantrekkelijk, want ze is knap, eerlijk en doordacht. Maar hij wordt onzeker want hij heeft geheimen waar zij niets van weet. Er komt een gemengd hindoe-katholiek huwelijk. In hun denken en handelen zijn oosterse én westerse waarden herkenbaar, hun gezin weerspiegelt de multiculturele samenleving in miniatuur.
Het verhaal speelt zich af in Suriname, Nederland, het Caraibisch Gebied en India, en vertelt het verhaal van vijf generaties van een Hindostaanse familie vanaf de immigraties in 1873. Het voltrekt zicht tegen de achtergrond van koloniale en postkoloniale ontwikkelingen in Suriname: de armoede tot de tweede Wereldoorlog, de kansen door de oorlog, de onzekerheden van de onafhankelijkheid in 1975, de angst tijdens de militaire dictatuur na 1980. De bestuurlijke ontwikkelingen krijgen een verstikkende greep op het dagelijks leven en het gezin moet beslissen: blijven in Suriname of vertrekken.

 Antwoord op historische vragen
Waarom is de geschiedenis van immigranten anders dan die van slaven, en waarom staan Hindostanen en andere immigrantengroepen doorgaans sympathiek tegenover Nederland en Nederlanders?
Waarom kreeg de staatsgreep van 1980 sympathie van een groot deel van de Surinaamse bevolking?
Hoe leefden mensen van verschillende etnische achtergrond op de plantages?
Is de multiculturele samenleving haalbaar of is assimilatie – (gedwongen) vermenging tot een ras de juiste weg?

Authentiek
Voor het schrijven heb ik unieke bronnen gebruikt: familiearchieven waaronder 600 brieven van de familie. Daaronder zijn 56 liefdesbrieven van Nandoe en Trees. In het Nationaal Archief Suriname heb ik veel documentatie onderzocht, en verder heb ik tientallen interviews afgenomen. Veel passages uit de brieven, over liefde en ruzie, en over hun zorgen over de onafhankelijkheid en de dictatuur zijn letterlijk opgenomen.

 Waar is het boek te verkrijgen
De lancering in Nederland is rond 5 juni, in Suriname twee weken later. Het boek ligt vanaf eind mei in de Nederlandse en in de Surinaamse boekhandel. De verkoop in Suriname gaat via Varekamp aan de Domineestraat. Er komen ook presentaties, lezingen, interviews en signeringen.
Het boek kan nu al besteld worden bij Boom Uitgevers Amsterdam.

Bekijk bijgaande voorjaarsfolder 2019 van Boom Uitgevers Amsterdam en klik naar bladzijden 6 en 7.
https://issuu.com/boomamsterdam/docs/bua_voorjaarsaanbieding_2019_web

Voor bestellingen: klik op de volgende link.
https://www.boomgeschiedenis.nl/zoeken/100-8320_Uit-de-klei-van-Saramacca

Vanaf eind mei ligt het in de boekhandel in Nederland en in Suriname.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *