Brahma Kumaris Lezing: “Zuiverheid, de moeder. Vrede en Geluk haar kinderen”

Raksha bandhan welke in de maand augustus herdacht wordt, is een festival waar zuivere liefde aandacht krijgt. Vandaar het thema ‘ zuiverheid’. Zuiverheid is zo een schoonheid. We kunnen niet zo makkelijk bij de diepte en het begrip daarvan komen, omdat die gekeurd is door onzuiverheid.

Zuiverheid is de kern van onze diepste zelf als deugd, kracht, kwaliteit. Van oorsprong zijn we als spirituele wezens zuiver. Diep in ons wezen zijn we ervan bewust dat zuiverheid bij ons hoort.

Een aantal wereldleiders heeft gekozen voor een zuiver leven, zodat hun innerlijke kracht gebruikt kon worden ten behoeve van de mensheid. Spirituele kracht is namelijk kracht gebaseerd op zuiverheid. Daarom wordt zuiverheid ook aangeprezen.

Wat is de hoogste graad van zuiverheid? Zuiverheid is niet alleen een celibatair leven leiden en een veganistisch dieet hebben. Een celibatair leven verhoogt innerlijke kracht, maar dat is niet de enigste wat zuiverheid omvat. Zuiverheid kan er zijn op niveau van o.a. gedachten, gevoelens, woorden, daden. De hoogste graad van zuiverheid is zuiverheid in gedachten en gevoelens.

Hoe kan ik zuivere gedachten creëren in een wereld die vol zit met onzuiverheid? Het symbool van een lotus is te zien op de uitnodiging van de lezing. Die lotus floreert niet in schoon water, maar in vuil water. De wortels zitten in dat vieze water waaruit nutriënten worden gehaald terwijl de lotus boven het water uitstijgt als een schone bloem die niet beïnvloedbaar is door het vuile water.

Net zo zijn wij ook in deze wereld die eigenlijk veel beïnvloedt is door onzuiverheden. En onzuiverheden zijn al die dingen die ons afleiden van innerlijke schoonheid. Op het moment dat je voelt dat jij je zorgen maakt om iets, dan betekent het dat er iets is wat je afleidt van de schoonheid, puurheid, stilte en rust die van oorsprong bij de ziel horen als kwaliteit. Als je onrustig of ongelukkig bent, zegt dat iets over je innerlijke zuiverheid. Het betekent het dat er ergens iets moet zijn wat nog niet zuiver is. Het is niet erg, het is goed om het te ontdekken en onderkennen maar het mooiste is om er iets mee te doen: transformeren. In de spirituele studie en groei is het een proces waarbij je steeds verfijnder gaat zien wat er aan hand is in de ziel.

Er wordt gezegd: zuiverheid is de moeder van vrede en geluk. Wie is de vader dan? De Vader is de opperziel, de Allerhoogste. Door de connectie met de Vader worden kinderen geboren.

Het is vertederend om te kijken naar hoe baby’s en jonge kinderen glimlachen terwijl ze slapen en er zo tevreden bij kunnen liggen. Het trekt automatisch je aandacht. De zoete smile, rust en vrede die het zuivere kind uitstraalt, brengt jou ook tot rust. En wekt in jou ook die gevoelens op van tederheid wat te maken heeft met zuivere liefde.

Het diepe gevoel van voldaanheid, tevreden zijn en geluk heeft een directe relatie met de graad van zuiverheid in de ziel. In de kern van ons wezen zijn we puur, maar we zijn de ervaring kwijt geraakt.

Als we niet in het bewustzijn zijn van onze oorspronkelijke kwaliteiten, kan onzuiverheid ons beïnvloeden en aansturen. Door te kiezen voor onzuiverheid, bv. door boos te worden of nog subtieler: geïrriteerd raken, geven we onze ervaring van geluk prijs. De innerlijke houding wordt dan vooraf gekleurd hierdoor. Dit leidt je steeds af van tevredenheid, vrede of zuiverheid omdat je hebt gekozen voor onzuiverheid. Zelfonderzoek en ontwaken van het spiritueel bewustzijn brengen je terug bij je oorspronkelijkheid. Het is een proces, een reis.

In onze hele levensreis van vele geboorten, gebeurt er best veel met ons. En op deze reis ga je heel veel dingen tegenkomen die je eraan herinneren waaraan je moet werken. Het verschoningsproces in mij van al die dingen die ik meeneem uit het verleden is belangrijk.  Verschoning is zuivering. We zouden niet moeten toestaan dat we die onzuivere dingen blijven meedragen met ons want dat beïnvloedt weer alles w.o. wat ik zie. Als ik kijk door een vuile bril dan zie ik alleen vuil, maakt niet uit hoe schoon het daarbuiten is.

In de herinnering, in culturen, verschillende religies, mythologieën zijn er ooit zuivere mensen geweest. Zij worden paradijselijke wezens, hemelse wezens, goden-godinnen, devi-devta’s, deities genoemd. Die herinnering is daar, dat betekent dat ze er ooit zijn geweest, anders zou er geen herinnering zijn. Het waren mensen net zoals wij, maar in de hoogste graad van zuiverheid. In die goddelijk vorm was de kwalitatieve hoogste bestaansvorm. De hoogste vorm van gemeenschap, waar goddelijkheid werd gebruikt ten gunste van elkaar. Waar uitwisseling gebaseerd was op deugdzaamheid. Waar er geen straf bestond omdat geen ondeugd gebruikt werd.  De zuivere tijd wordt herinnerd als de gouden tijd.

Het is mogelijk dat we die tijd weer mee maken. Omdat wat geweest is, weer komt. Het hele gebeuren op aarde is cyclisch. Alles is puur, zuiver en nieuw begonnen en geleidelijk aan kwalitatief afgezakt naar onzuiver. Zelfs in dit leven, als we de tijd vergelijken toen we klein waren, was de tijd anders dan nu.

Het goede nieuws is dat het kenterpunt, de verandering van onzuiverheid terug naar zuiverheid niet zo ver weg meer is. Ook in geschriften wordt er vermeld dat wanneer dingen het diepst zijn afgezakt,dat het dan de tijd waarop dingen zich zullen keren.

Het is nu de tijd waarin God ons eraan herinnert dat we ooit zuivere wezens zijn geweest; ook in onze expressie vorm. Maar omdat er in de tijd van alles er bovenop gekomen is, kunnen we onze kern van zuiverheid niet meer herkennen.

Zuiverheid is een kracht en die kracht heeft een directe connectie met God. De ziel verbonden met de Opperziel, kind verbonden met de Vader, brengt kracht terug in de ziel. En als ik als ziel in mijn kracht sta, dan zal ik ook naar de buitenwereld toe krachtig zijn en een baken kunnen zijn voor anderen.

God is de bron waaruit we weer kracht kunnen putten wanneer we gedraineerd raken. Die connectie is een spirituele connectie. Mijn connectie met de Bron van zuiverheid is één waarbij ik me openstel als kind, als ziel, als ontvanger, zodat ik de zuivere energie kan ontvangen.

Maar ik moet mezelf openstellen als ziel, diep beseffen dat ik een spiritueel wezen ben in dit lichaam, zo klein, onzichtbaar voor de ogen maar wel aanwezig en diep te ervaren. Dat bewustzijn van mezelf, als dat verfijnde zuivere licht in het lichaam, dit bewustzijn maakt dat ik ontvankelijk word voor de Bron van zuiverheid, omdat het een natuurlijke connectie is. Het lichaamsbewustzijn daarentegen werpt als het ware een drempel op om God te ervaren.

Ik hoef God geen lange verhalen te vertellen want God kent mijn verhaal. Ik moet er alleen zíjn. Zijn wie je bent, met je volkomenheden en onvolkomenheden. Dat maakt dat je de kracht kan ontvangen om te zien wat het is dat je moet veranderen en waaraan je moet werken en ook om door te gaan.

Het diepe gevoel van onvrede en ontevredenheid komt omdat ik met mijn gevoelens blijf steken in het verleden of ik maak me zorgen over de toekomst. Dat betekent dat ik het NU niet kan ervaren. Alleen in het NU kan ik een connectie maken met de Bron. Alleen in dit moment. Deze bijzondere tijd waarin we nu zijn is ook de tijd waarin God het meest ter beschikking is voor ons. Als ik daarvoor open sta, dan zal ik ervaren dat dingen op een bijzondere manier gebeuren, boven mijn beperkte vermogens. Dat brengt een diep gevoel van tevredenheid met zich mee.  Durven loslaten wat is geweest en durven te vertrouwen op een goede toekomst.

Zuiverheid: de moeder van vrede en geluk. Als ik vrede wil ervaren in mijn leven, als ik gelukkig wil zijn, laat me dan mijn eigen zuiverheid begrijpen, ondersteunen en hoog houden.

Ik kijk naar mezelf door een schone bril. En ik zie het zuivere wezen dat ik ben. Van oorsprong zuiver. De basis van deugdzaamheid in dezelf is zuiverheid. Ik zie mezelf als het zuivere wezen van licht. Gods kind, kind van de Bron van zuiverheid. Mijn ervaring van zuiverheid brengt het diepe gevoel van vrede, de diepe ervaring van innerlijk geluk met zich mee. Onvergankelijk diep geluk.

In dit moment waardeer ik mezelf … wie ik ben … en ik kijk naar alles wat ik bereikt heb…..Al die bijzondere, mooie dingen, die als geschenk heb ontvangen in het leven…. Dankbaarheid, liefde en respect komen omhoog…. Ik breng mezelf in dit moment ….en ervaar mijn schoonheid, uniekheid… dankbaarheid voor wie ik ben en voor wat ik mag betekenen.

 Brahma Kumaris Sprituele Organisatie

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *