“The Brothers” drie jaren achtereen kampioen Mákhan Cor Festival

Het Mákhan Cor Festival, welke elk jaar op de dag van Phaguá wordt gehouden in de Palmentuin, krijgt steeds meer belangstelling. Er waren dit jaar 12 groepen uit verschillende districten die meededen. 5 groepen kwamen in de finale weer tegen elkaar uit, waarbij de pot met “mákhan” (betekent letterlijk boter, maar hier wordt gekleurd water i.p.v. boter in gedaan) hoger werd geplaatst en wel op 6 meter hoogte. De groep “The Brothers” van Commewijne heeft drie jaren achtereen gewonnen en werd dus eigenaar van de Malhoe Sitari wisseltrofee. De organisatie, welke dit jaar lag jaar in handen van Ra-Ni Entertainment en Anything International, mag terugblikken op een geslaagd evenement.

Dhr. Malhoe reikt de wisseltrofee uit aan “The Brothers” van Commewijne

Het volksspel “Mákhan Cor”

 

Bij dit spel wordt een pot met ‘mákhan’ opgehangen op ongeveer 6 m.hoogte. Jonge atletische heren klimmen dan op elkaars schouders en proberen de pot te pakken en om te gooien. Enkele jaren geleden herintroduceerde de organisatie Ra-Ni Entertainment o.l.v. dhr. Dinesh Malhoe dit volksspel in Suriname en nu wordt het jaarlijks tijdens de Phaguámanifestatie in de Palmentuin opgevoerd, waarbij er een wedstrijdelement aan is gekoppeld. Dit spel werd nl. vroeger al door dhr. Sitari Malhoe georganiseerd op ‘Bradimofo’ Saramacca.

Het “Mákhan Cor” spel is gehaald uit het hoofdstuk ‘Krisha – Lílá’ van de Bhágavat Mahá Purá. Krisha Bhagaván was erg dol op mákhan. Zijn moeder deed alle moeite om de pot met ‘mákhan’(boter) zo hoog mogelijk te bewaren voor hem, maar het lukte Krisha altijd weer om de pot te pakken, vandaar de term ‘mákhan cor’ (boterdief).

Bron: OHM