Calcuttaweg in Saramacca nu Sietarie Malhoestraat

Op woensdag 10 juli 2024 is de Calcuttaweg in het district Saramacca officieel vernoemd naar wijlen Raghoebir Malhoe m.b.a. Sietarie Malhoe.

Deze grootvader van de Malhoe’s heeft enorm veel voor de gemeenschap van Saramacca gedaan. Sietarie, zoals zijn bijnaam was, verwijst naar een snaarinstrument, de Sitár, die hij naast de Mandoline bespeelde. Sietarie is geboren op 5 november 1895 als zoon van een Indiase immigrant en huwde op 14-jarige leeftijd op 19 augustus 1920 met Bispati Bikha.

Ze kregen 9 kinderen, waarvan 4 zonen en 5 dochters. Begonnen als landbouwer werd hij ondernemer, had een winkel en rijstpelmolen te Calcutta en handelde in rijst, cacao en urdiproducten. Hij startte ook met de productie van houtskool en richtte een busbedrijf op genaamd “De Bloemfontein”. Naast het ondernemerschap deden hij en zijn vrouw volgens pta. Baldew-Malhoe aan veel sociaal werk bij huwelijken, overlijdens, hindu hoogtijdagen middels donaties, stoelen, tafels, sound, lichtmotor en levensmiddelenpakketten. Ook organiseerde hij jaarlijks Rámlílá, Nátak’s (toneelspelen), Tajiyáspelen,  bootwedstrijden en won zijn populaire boot Bharat Mahaan de hoofdprijzen.

Ook pt. Birdja, zoon Mahinder Malhoe, Shanti, Suren en Parveen Malhoe en oud-DNA-lid Jiwan Sital benadrukten het goede en vele sociale werk van Sietarie Malhoe. Hij hield de culturele identiteit in stand, ondersteunde vele armen en mandir’s, deelde vele dekens en baddoeken aan geestelijken uit, was sportief en altijd netjes gekleed en ontving in 1954 in het Gouverneurs Paleis een eremedaille uit handen van de Nederlandse koningin. Als bushouder onderhield hij dagelijks de busdienst naar Paramaribo samen met de busbedrijven Pick Me Up, Jai Kishan, Eagles en Just in Time.

Bhagwan Gangaram Panday, bestuurslid Stichting OHM, tevens oud-voorzitter Herdenking 150 jaar Hindustaanse Immigratie, stond stil bij opa Sietarie als Bamboe-zegen-fundament, waaruit het succes ontstond van de kleinkinderen Malhoe, zowel in Suriname,  Nederland en de USA. En waaruit ontstond de bijdrage die de kinderen leveren via de vele tegel- en bouwmaterialenwinkels, sound-muziekbedrijven, het sociaal werk via Himmat, Lions enz. Hij illustreerde dit met een kaháwat: Báns ke jar men báns jamtá hai. Vrij vertaald: De appel valt niet ver van de stam. Hij riep de kinderen op het seváwerk van de grootouders voort te zetten. Hij vroeg DC Sherin Bansi-Durga zich in te zetten voor de bouw van de Calcuttabrug over de Saramaccarivier naar Huwelijkszorg.

De dag van 10 juli voor de onthulling werd gekozen ter herdenking van de 70ste verjaardag van wijlen Robby Sidperkash Malhoe, tevens zijn 47ste huwelijksdag en het 35ste jaar van de ingebruikname van de woning van het echtpaar te Calcutta. Onder het genot van snacks,  drankjes en een mooi lied van mw. Robby Malhoe werden twee straatnaamborden door de DC, familie en buurtgenoten onthuld.

Door een grote zoon te eren heeft het district Saramacca geschiedenis geschreven. (OHM

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *