Caribbean Mosquito Awareness Week 8-12 Mei 2017

Gemeenschaps-participatie voor een succesvolle bestrijding van Aedes muskieten Dengue, Chikungunya en Zika

Dengue, Chikungunya en Zika zijn virus-ziekten die worden overgedragen door de Aedes muskiet. De besmetting vindt plaats doordat de Aedes muskiet iemand steekt die besmet is met het Dengue, Chikungunya of Zika virus en vervolgens een andere gezonde persoon steekt, die daardoor ook geinfecteerd raakt.

De grote regentijd is van start gegaan, dit kan een toename aan muskietenbroedplaatsen tot gevolg hebben. Deze muskieten broeden in stilstaand water en zijn met name overdag actief en zijn te vinden in – en rondom de huizen, maar ook in kantoren en scholen. Zij komen zowel in stads -en plattelandgebieden en in de dorpen in het binnenland voor.

KLACHTEN

Dengue: hoge koorts, hevige hoofdpijn, pijn achter de ogen, misselijkheid, braken, slechte eetlust, spier-en gewrichtspijnen en eventueel huiduitslag. Dengue kan soms ook ernstig verlopen, met blauwe plekken, bloedneuzen, bloedende tandvlees, rusteloosheid en dorst. Door de bloedingen kan een shock ontstaan, soms met dodelijk afloop.

Chikungunya: hoge koorts, erge pijn in de gewrichten van handen en voeten, en soms in de rug. De ziekte heeft een chronisch karakter, wat wil zeggen dat de pijn ook na het verloop van de ziekte aanwezig kan blijven. Kan ernstige klachten veroorzaken bij nieuwgeborenen.

Zika:(soms) lichte koorst, oogontsteking en eventueel gewrichtsklachten. Zika kan soms ernstige stoornissen zoals microcephaly (kleine hersenen bij kinderen) en Guillian-Barré syndroom veroorzaken. Mannen die besmet zijn geraakt met het Zika virus dragen tijdelijk via het sperma de ziekte over bij seksueel gemeenschap. Het blijkt dat na 6 maanden nog virussen aanwezig kunnen zijn in het sperma. Het advies is een condoom te gebruiken gedurende 6 maanden na een ZIKA infectie wanneer uw partner zwanger is of zwanger wil worden.

Iedereen kan door een besmette muskiet gestoken worden. Zwangeren, jonge kinderen, ouderen, diabetici en mensen met onderliggende aandoeningen lopen een verhoogde kans op een ernstig verloop van de ziekten.

BEHANDELING

Er is geen effectief vaccin of medicijn tegen het Dengue, Chikungunya en Zika virus. De patient zal moeten uitzieken. De arts kan eventueel medicijnen voorschrijven om de klachten te verzachten. Veel water drinken is belangrijk. Bij ernstige gevallen kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.

PREVENTIE

*Bescherm jezelf (klamboe, bedekkende kleding, repellent met DEET-product).

* Verwijder en voorkom muskietenbroedplaatsen (afdekken of verwijderen van waterhoudende voorwerpen in en rondom huizen en gebouwen).

Veel voorkomende broedplaatsen van de Aedes muskieten:
*(Drink) wateropslag: tonnen, vatten, emmers en durotanks
* Huis-onderdelen: dakgoten, zinkplaten en drainage putten
* Afval: cups, portiebakjes, blikjes, flessen enz.
* Afgedankte materialen: autobanden, koelkasten, freezers
* Bouwafval: verfblikken en kapotte toiletpotten
* Recreatie: zwembaden, vijvers, boten en dergelijke die niet regelmatig worden onderhouden.

 

Voor informatie:

Afdeling Milieu-Inspectie Bureau voor Openbare Gezondheidszorg; tel. 494130