Chakra’s & je leeftijd: dit is hoe ze met elkaar samenhangen

Je weet misschien al dat je chakra’s corresponderen met 7 verschillende gebieden in je lichaam. En dat elk chakra een eigen kleur heeft, dat is misschien ook al bekend. Wat waarschijnlijk wél nieuw voor je is, is dat chakra’s samenhangen met je leeftijd. In elke levensfase van 7 jaar staat telkens één specifieke chakra centraal. Het is niet zo dat de andere 6 chakra’s in die fase op non-actief staan, maar je ontwikkeling staat globaal gezien in het teken van één bepaald energiecentrum. Benieuwd welk chakra in deze fase van je leven dominant is? Hieronder vertellen we je meer.

Chakra’s & je leeftijd: dit is hoe ze met elkaar samenhangen

Het woord ‘chakra’ komt uit het Sanskriet en betekent ‘wiel’. Zie het als een trechtervormig energiecentrum. De onderste drie in je lijf zijn sterk verbonden met de aarde, de bovenste drie met de kosmos. Je hartchakra staat voor de verbinding tussen beiden. Chakra’s zijn bepalend voor hoe jij je voelt; de energiewielen hebben een invloed op zowel je fysieke, emotionele en spirituele lichaam. Is een chakra uit balans, dan heeft dit gevolgen voor je vitaliteit en de manier waarop jij je omgeving ervaart. Het mooie is dat je chakra’s de spil zijn in een ingenieus systeem: ze zijn verbonden met je organen, meridianen, emoties, een kleur, een element, (karakter)eigenschappen en een zintuig. En daarnaast communiceren ze natuurlijk ook met elkaar.

Levensfasen van 7 jaar

In elke levensfase staat dus een andere chakra centraal. Het onderstaande overzicht vertelt je daar meer over. Het laat een soort ‘ideale’ ontwikkeling zien, maar pin jezelf er vooral niet op vast. Ieder mens heeft een eigen levenspad en unieke karaktereigenschappen. Handig om te weten is ook dat gedurende elke afzonderlijke levensfase van 7 jaar, alle chakra’s één voor één aan bod komen. Dus het eerste jaar van elke nieuwe levensfase staat in het teken van de wortelchakra, het tweede jaar staat in het teken van de sacraalchakra, etc. Dat is niet zo gek: soms voelt een nieuwe levensfase ingaan echt een beetje als opnieuw geboren worden en je plekje in de wereld vinden.

0 – 7 jaar: Wortelchakra

In de eerste jaren van je leven is je wortelchakra het meest bepalend voor je ontwikkeling. Een jong kind zoekt langzaam zijn plek hier op aarde. Levensthema’s die bij de wortelchakra horen zijn dan ook stabiliteit, vertrouwen, veiligheid, je thuis voelen in jezelf, gronding en levensenergie of vitaliteit. Deze periode staat vooral in het teken van basisbehoeften aan liefde, voeding, rust en veiligheid. Een verstoring in de ontwikkeling van de wortelchakra kan leiden tot problemen in de onderrug, bekken, darmen of blaas. Verder kun je je onzeker en onrustig voelen, angstig zijn en je niet gegrond voelen. Je verliest je ambitie en doelen uit het zicht en twijfelt aan jezelf. Je bent bang om ruimte in te nemen en op jezelf te vertrouwen.

8 – 14 jaar: Sacraalchakra

Van je 8e tot je 14e levensjaar ontwikkel je je sacrale chakra. Er ontstaat een ik-gevoel. Zelfexpressie is in deze levensfase van groot belang. Het sacraalchakra verbindt jou met je emoties en intuïtie, je ontluikende seksualiteit en creativiteit, en met anderen. Het raakt geblokkeerd door gevoelens van schuld en schaamte. Blokkades kunnen leiden tot problemen met de geslachtsorganen, het bekkengebied, nieren, de bloedsomloop en vochthuishouding. Menstruatieproblemen worden ook vaak gelinkt aan een disbalans in het sacraalchakra. Het kan zijn dat je je afgesloten voelt van je emoties en moeilijk verbinding aan kunt gaan met anderen. Wat ook kan gebeuren is dat je juist emotionele uitbarstingen hebt en heel afhankelijk bent van anderen.

15 – 21 jaar: Zonnevlechtchakra

In deze levensfase ontwikkel je je zonnevlechtchakra. Je gaat op zoek naar je eigen waarheid door van alles te onderzoeken en uit te proberen. De zonnevlechtchakra wordt dan ook verbonden met wilskracht, zelfvertrouwen, jezelf aan de wereld laten zien en je talenten ontwikkelen. Het is je krachtcentrum, je innerlijke vuur. Fysiek kunnen blokkades in deze chakra zich manifesteren als allerlei problemen met de vertering: maagzuur, diarree, obstipatie of problemen met je maag, alvleesklier, milt, lever of darmen. Emotioneel gezien kun je door een energietekort in je zonnevlechtchakra erg onzeker worden, je ‘verdwaald’ voelen en bang zijn voor verandering. Bij een energieoverschot in het zonnevlechtchakra word je juist fel naar anderen, en kan je agressief overkomen. Je hebt last van jaloezie en wordt makkelijk meegesleept door een verlangen naar macht en aanzien.

22 – 28 jaar: Hartchakra

In deze levensfase staat je hartchakra centraal. Jouw unieke levenspad laat zich steeds meer zien. De hartchakra verbindt de lagere 3 chakra’s (lichaam en emoties) met de 3 hogere chakra’s (geest en ziel). De hartchakra transformeert en integreert de lessen van de lagere chakra’s in hogere vibraties. De thema’s die erbij horen zijn (zelf)liefde, zelfacceptatie, relaties, empathie, acceptatie en openheid. Een disbalans kan zich uiten in misplaatste dominantie, over-rationeel en ongevoelig overkomen, niet volledig kunnen liefhebben en verbinden, en niet kunnen ontspannen. Of je kunt juist niet voor jezelf opkomen, cijfert jezelf weg, kunt niet loslaten, wordt vaak meegesleept door je emoties en hebt moeite om beslissingen te nemen.

29 – 35 jaar: Keelchakra

Dit is de periode in je leven waarin je persoonlijkheid over het algemeen steeds steviger komt te staan. Je weet waar je naar op weg bent, ook al weet je misschien nog niet precies hoe je er komt. De thema’s van de keelchakra zijn communicatie, begrip, kalmte, helderheid, zelfexpressie, waarheid en onafhankelijkheid. Een verstoord keelchakra kan leiden tot te veel of onsamenhangend praten. Ook ben je niet in staat om echt goed te luisteren. Een geblokkeerd of zwak keelchakra kan er voor zorgen dat je moeite hebt om jezelf te uiten of voor jezelf op te komen. Misschien heb je snel een brok in je keel of heb je er moeite mee om puur en eerlijk te zijn tegen jezelf en tegen anderen.

36 – 42 jaar: Derde oog chakra

Meestal is dit een relatief rustige periode waarin je je levensdoel steeds helderder in beeld krijgt. Je derde oog chakra ontwikkelt zich; deze wordt geassocieerd met spiritueel inzicht, bewustwording en verbeelding. Als je derde oog goed open staat, sta je in verbinding met je onderbuikgevoel, ben je ruimdenkend en werken je cognitieve functies goedJe weet waar je naartoe wilt: je ziet dingen letterlijk voor je en kunt ze zo makkelijker manifesteren. Blokkades op dit gebied kunnen zich manifesteren als hoofdpijn en problemen met de ogen. Op mentaal gebied kun je erg dromerig en ‘wazig’ zijn. Ook kun je je moeilijk losmaken van je intellect, over-analyseer je alles en hebt moeite je goed te focussen. Je hebt de neiging het grotere plaatje uit het zicht te verliezen.

43 – 49 jaar: Kruinchakra

In deze levensfase is de kruinchakra het meest van invloed. Bij de kruinchakra horen thema’s als hogere bewustwording, verbinding met alles dat is, diepe wijsheid, goddelijke verbinding, puurheid, magie, mysterie en ultieme vrijheid. Je hebt je eigen levensweg gevormd en in deze periode profiteer je van tevredenheid en rust. Of juist het omgekeerde: je ziet dat je een pad bent ingeslagen dat eigenlijk helemaal niet het juiste is voor jou, en gooit de boel helemaal om. Voor de levensjaren na je 50e geldt eigenlijk hetzelfde. Je begint door te geven wat je geleerd hebt en voelt je tevreden en rustig, of wilt juist een heel nieuw pad inslaan. Blokkades in deze levensfasen kunnen wijzen op niet-geheelde blokkades in eerdere fasen.  Gelukkig is de disbalans altijd te herstellen, zodat je de weg naar je innerlijke kern ongehinderd kunt vervolgen.

Bron: Holistik

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *