CLASSICAL INDIAN DANCE

Demonstratie van klassieke Indiase dans door Savita Deewaker
In samenwerking met de Indiase Ambassade en het Indiaas Cultureel Centrum, Vrijdag 25 augustus – 19.30u. – Lalla Rookh Museum
 

Op vrijdag 25 augustus as. zal Savita Deewaker, dansdocent van het Indiaas Cultureel Centrum afwisselend uitleg en demonstraties geven over de Indiase klassieke dans Kathak.

India heeft een rijke en eeuwenoude traditie van dans. De klassieke dansstijlen hebben een hoge moeilijkheidsgraad en  dansers moeten, vaak van jongsaf, een jarenlange opleiding volgen onder leiding van een guru om de verfijnde technieken onder de knie te krijgen. Aanstaande vrijdag 25 augustus zal Savita Deewaker ingaan op de geschiedenis, ontwikkeling en betekenis van de klassieke Indiase dans Kathak.

Kathak is afgeleid van het sanskriet woord katha, wat verhaal betekent. Het is een verhalende dansvorm, die zijn oorsprong vindt in de kathakers, verhalenvertellers die vroeger door Noord-India trokken en door middel van dans, muziek en zang religieuze en mythologische verhalen vertelden. In de 18e eeuw werd Kathak opgevoerd aan de hoven van de Moghul-vorsten en in de 19e eeuw ontwikkelde deze zich tot kunstvorm. Kathak is de enige klassieke Indiase dans die zowel Hindoe als Islamitische cultuurelementen bevat. Zo wordt er ook in het Urdu gezongen tijdens uitvoeringen. Kenmerkend voor Kathak is het voetenwerk, waarbij ingewikkelde ritmes worden gestampt en snelle pirouettes achter elkaar worden gedraaid, begeleid door het rinkelen van de belletjes aan de enkels van de dansers. De dans wordt meestal solo uitgevoerd met begeleiding door percussie- en melodie-instrumenten, waarbij danser en percussionist elkaar opzwepen tot steeds ingewikkeldere en snellere ritmes.

Ook in Suriname wordt deze dansstijl beoefend. Op het Indiaas Cultureel Centrum (ICC) wordt al jarenlang Kathak onderwezen door gediplomeerde docenten uit India. Savita Deewaker is de huidige dansdocent van het ICC. Zij behaalde haar Visharad examen (vergelijkbaar met Bachelor of Arts) in Kathak aan de Sangeet Bharati school te New Delhi. Hierna ontving zij een studiebeurs voor de National Institute of Kathak Dance, Kathak Kendra, waar zij werd opgeleid door onder meer Pandit Birju Maharaj, een leidende figuur  binnen de Lucknow gharana, een van de drie hoofdstijlen van Kathak. Zij trad diverse malen op in New Delhi en werkte enkele jaren als docent op het Tansen Sangeet Mahavidyala Instituut voor hoger dans- en muziekonderwijs. Begin dit jaar kwam Deewaker naar Suriname om als dansdocent bij het ICC te werken.

De thema avond wordt georganiseerd door het Lalla Rookh Museum in samenwerking met de Indiase Ambassade en het Indiaas Cultureel Centrum. De organisaties willen hiermee de populariteit van en kennis over de klassieke Indiase dans vergroten en zo een bijdrage leveren aan het behoud van het gedeelde cultureel erfgoed van Suriname en India.

 

De inloop is vanaf 19.00 u.  en de uitleg & demonstratie start om 19:30 u. Deze vindt plaats in de Ballroom van het Lalla Rookh Complex, Lalla Rookhweg 54, Gebouw 2. De toegang is gratis. Komt u op tijd, want het aantal plaatsen is beperkt. Het museum is open vanaf 18:00u., zodat u deze van tevoren kunt bezoeken.

——————————————————————————————————————————-

Noot: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Aruna Mungra, Coördinator/Curator van het Lalla Rookh Museum, tel.: 8966714 / 463080 / 531267