Dag van de Leerkrachten

Dag om waardering voor leerkrachten te tonen

De Dag van de Leerkrachten, ook Dag van de Leerkracht(en) en Wereldlerarendag genoemd, is een speciale dag om waardering voor onderwijzers te tonen. In het Engels is het World Teachers’ Day. De dag wordt gevierd in ruim 88 landen wereldwijd. De datum is sinds 1962 verschillende keren veranderd, waardoor de dag in verschillende landen op verschillende datums gevierd wordt. In onder andere Nederland, België, Duitsland, en het Verenigd Koninkrijk valt de dag op 5 oktober.

Op deze dag wordt de waardering van leerkrachten benadrukt en is er aandacht voor het onderwijs als belangrijke factor in de maatschappij. Dit kan soms gepaard gaan met vieringen om hen te eren voor hun speciale bijdrage in een specifiek domein, of voor de gemeenschap in het algemeen. Er vinden verschillende evenementen plaats om de dag te markeren, van lezingen en spreekbeurten tot theater.

Het is voor veel scholen ook het moment om het onderwijzend personeel een bedankje te geven en hun leraren en leraressen in het zonnetje te zetten. Van scheurkalender en boekenbon tot een dagje uit worden er geschenken gegeven aan leraren en leraressen. Steeds vaker geven ook ouders een presentje aan de leraar of lerares van hun kinderen.

In Nederland wordt ook jaarlijks een juffen- en meestersdag gevierd.

21 landen vieren Dag van de Leraar op 5 oktober: Armenië, Azerbeidzjan, België, Bulgarije, Canada, Duitsland, Estland, Filipijnen, Koeweit, Litouwen, Maldiven, Mauritius, Moldavië, Nederland, Noord-Macedonië, Pakistan, Qatar, Roemenië, Rusland, Servië, Verenigde Arabische Emiraten en het Verenigd Koninkrijk.

Suriname, Guyana en Trinidad houden min of meer ook 5 oktober aan als Dag van de Leerkrachten.

In India is de geboortedag, 5 september 1888, van de tweede president van India, dr. Sarvepalli Radhakrishnan, gekozen als Dag van de Leerkrachten. Leerkrachten en studenten gaan zoals altijd naar school, maar de gewoonlijke activiteiten en lessen worden vervangen door feestelijke activiteiten, dankbetuigingen en herinneringen. In enkele scholen geven de oudere leerlingen op deze dag les, om hun dankbaarheid voor de leerkrachten te tonen.
Een andere dag om de leerkrachten te herdenken in India en Nepal is Guru Púrņima. Het wordt midden juli gevierd.

Bron: Wikipedia