Dag van de Logopedie

Op 6 maart is het ‘Europese Dag van de Logopedie’ (Europese Dag van de Spraak- en Taaltherapie). Deze dag staat in het teken van taalontwikkelingsstoornissen en de invloed op het lezen en schrijven.

De Dag van de Logopedie is opgericht om aandacht te vragen voor spraakontwikkeling voor peuters tot 4 jaar. Deze dag wordt in heel Europa aangegrepen om allerlei campagnes te starten om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

Deze dag is opgericht door de CPLOL (‘Standing Liaison Committee of Speech and Language Therapists / Logopedists in the European Union’).

Ieder jaar heeft de Europese Dag van de logopedie een ander thema. Om je een idee te geven: op de Dag van de logopedie 2024 draaide het allemaal om de samenwerking van de logopedie met andere zorgprofessionals en verzorgers. Hiermee wilde de European Speech and Language Therapy Association benadrukken hoe erg spraak-, taal- en slikproblemen in verbinding staan met de gezondheidszorg. Om patiënten zorg te bieden van de hoogste kwaliteit, is samenwerking daarom erg belangrijk.

Op de Dag van de logopedie 2023 was het thema logopedie op de intensive care. Toen werd stilgestaan bij de rol van de logopedist bij acute medische situaties. Spraak- en slikproblemen komen namelijk veel vaker voor bij intensive care patiënten dan je misschien denkt. Denk aan een ouder persoon die een hersenbloeding heeft opgelopen. De kans is groot dat die er spraakproblemen aan heeft overgehouden en dus in behandeling gaat bij een logopedist.

Logopedie is dus een heel breed vak, dat zich niet alleen richt op spraak, maar ook op onder andere stem, taal, eten en drinken, ademhaling en gehoor. In eerste instantie denk je misschien aan een kind dat bepaalde klanken niet goed kunt uitspreken. En fair enough, die gaat waarschijnlijk naar een logopedist. Maar wat dacht je van een persoon met slikproblemen die moeite heeft met eten? Ook die wordt geholpen door een logopedist. Net als iemand die last heeft van hyperventilatie. Zelfs een docent die van z’n hese stem af wil kan bij een logopedist terecht voor stemtherapie. Logopedie is dus een gespecialiseerde gezondheidszorg of paramedische zorg en valt in de meeste gevallen onder de basisverzekering.
Daarnaast kan logopedie ook preventief worden ingezet. Door screening op basisscholen en peuterspeelzalen worden eventuele stoornissen al in een vroeg stadium gesignaleerd. Zo kunnen ze op tijd behandeld worden.

Bron:
https://www.beleven.org
https://logopedie.nl/
https://www.logopedie-direct.nl/logopedie/