Dalai lama doet spanningen tussen India en China opnieuw oplopen

De dalai lama heeft vandaag een klooster in het Indiase Dirang, Arunachal Pradesh gezegend. Het bezoek van de Tibetaanse spirituele leider is omstreden, want het dreigt de diplomatieke relaties tussen India en China te vertroebelen.

Als leider van het Tibetaanse boeddhisme vluchtte de dalai lama in 1959 naar India nadat China een opstand in Tibet hardhandig had neergeslagen. Sindsdien beschouwt China hem als een separatist die onrust zaait in de autonome regio.

Na zijn bezoek aan het klooster van Dirang sprak de dalai lama donderdag zijn dank uit aan de Indiase autoriteiten om hem de toestemming te geven voor het bezoek. In de Chinese staatsmedia klinkt het dat de geestelijke leider door de Indiërs ingezet wordt om diplomatieke druk op China uit te oefenen. De Chinezen eisen namelijk het grootste deel van de Indiase deelstaat Arunachal Pradesh, waar het klooster gelegen is, op.


Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een mededeling dat de dalai lama Arunachal Pradesh al verschillende keren heeft bezocht. Als geestelijke leider bezoekt hij verschillende plekken in India om er spirituele activiteiten uit te voeren en over het huidige bezoek moet dan ook geen “kunstmatige controverse” worden gecreëerd, luidt het.