De Áyurvedische benadering van Obesitas

Obesitas kan worden gedefinieerd als overmatige toename van de totale hoeveelheid lichaamsvet. Vet in de buikstreek vormt een groter risico voor de gezondheid in vergelijking met vet bij de dijen en billen.
Overgewicht draagt bij tot de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, verhoogde bloedvetten, nier- en galblaasaandoeningen, bepaalde vormen van kanker, gewrichtsontsteking etc.

In Áyurveda wordt obesitas omschreven als ‘Medaroga’: een toename van de Meda Dhátu (vetweefsel), waardoor kapha verhoogd wordt.

Behandeling: Geneesmiddelen en dieetcorrectie. Niet alleen de hoeveelheid maar ook het soort voedsel is belangrijk. Voorkomen is beter dan genezen.

Enkele tips:

  • Vermijd teveel en te vaak eten, vooral ‘s avonds; eet pas als de vorige maaltijd verteerd is.
  • Vermijd overdag slapen.
  • Doe aan regelmatige lichaamsbeweging.
  • Beperk het eten van teveel koolhydraten en vet. Neem magere zuivelproducten. Verwijder vet en huid van vlees. Minimaliseer olie- en ghígebruik; gebruik een pan met antiaanbaklaag. Stoom groenten liever.
  • Gebruik niet teveel alcoholische dranken
  • Vermijd koolzuurhoudende dranken en overtollig water na de maaltijd.

Kruidensupplementen kunnen van groot nut zijn in gewichtsbeheersing. Het vet moet worden behandeld en het defecte metabolisme moet worden gecorrigeerd. Áyurvedische medicamenten verbeteren de vetstofwisseling, waardoor het gemakkelijk is om zijn/haar gewicht te behouden.

Vaidya Etienne Premdani