De betekenis van de lotusbloem (Kamal of Padmá) in de Sanátan Dharm

(1) De lotus, geassocieerd met Surya, de Zonnegod (geïdentificeerd met Vishnu), opent zijn bloemblaadjes bij zonsopgang en sluit ze bij zonsondergang. Dit symboliseert vairágya (onthechting), een essentieel aspect voor het behouden van Godsbewustzijn.

(2) Lakshmí wordt vaak geassocieerd met vruchtbaarheid, waarbij de lotus het voornaamste symbool is om dit weer te geven. De lotusbloem staat voor vruchtbaarheid en leven.

(3) De lotus fungeert vaak als een heilig symbool voor zuiverheid, wedergeboorte en kracht. Omdat lotussen zonder vlekken uit de modder oprijzen, worden ze beschouwd als een symbool van zuiverheid.

(4) Als het primaire symbool van schoonheid, welvaart en vruchtbaarheid, vertegenwoordigt de lotusbloem de geest van zuiverheid, goddelijkheid en eeuwigheid binnen elk individu. Het wordt veel gebruikt als symbool van leven, vruchtbaarheid en voortdurende jeugd.

(5) Lakshmí, de Godin van rijkdom, wordt vaak afgebeeld zittend op een lotus. Terwijl we aan de andere kant Godin Saraswati zien, die een víná in haar hand houdt, terwijl ze boven op een rots zit. De symboliek hierachter is dat de rots de stabiliteit van kennis vertegenwoordigt, onveranderlijk en onverplaatsbaar is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *