De betekenis van het aanbrengen van Sindúr

Sindúr is een vermiljoenpoeder gemaakt van het mineraal cinnaber. Het heeft een rode kleur en staat symbool voor liefde en kracht.

De sindúr wordt op de trouwdag door de bruidegom in de scheiding van het haar van de bruid gezet. Het geeft aan dat zij nu getrouwd is en vanaf dat moment nieuwe rechten en verantwoordelijkheden krijgt. Na de trouwdag brengt een vrouw het voortaan zelf aan als symbool dat ze haar man met liefde als haar echtgenoot accepteert. In de oude tijden was dit een traditie die iedereen volgde.

Archeologen hebben bij opgravingen in Harappa beeldjes gevonden van vrouwen met sindúr. Ook is er een spirituele reden voor een vrouw om sindúr op de middenhaarscheiding aan te brengen; daar ligt het spirituele centrum genaamd Brahmarandhra, de cakra-opening bovenop het hoofd.

De kleur rood en vermiljoen als combinatie, worden geacht de juiste energie en vibraties te genereren om deze cakra te ontwikkelen bij vrouwen.

Vrouwen worden namelijk gezien als de fysieke manifestatie van de shakti (oerenergie) van de kosmos. Een weduwe of gescheiden vrouw brengt geen sindúr aan. Wanneer een vrouw weduwe wordt, is het gebruikelijk dat een andere vrouw binnen de familie de sindúr verwijdert. Bij een scheiding geldt dit gebruik niet.

 

Bron: http://www.sanatandharm.net