De Bhagvad Gita Satsangh

SanghParivar Suriname is een eenvoudige non-profit organisatie om de jeugd in Suriname op te leiden met essentiële leiderschapskwaliteiten die zijn wortels terugvinden binnen de Vedanta filosofie/kennis. Dit vereist dat individuen hun karakter verbeteren om van dienst te kunnen zijn voor hun gemeenschap.

Een van de reguliere activiteiten die binnen de organisatie wordt beoefend is de Bhagavad Gita Satsangh. Deze sessie is ontworpen door team inspanningen en heeft de afgelopen jaren zich vrij goed ontwikkeld met een ruim programma waarbij we de 4 verschillende hoofdtakken van Yoga praktiseren. Denk maar aan zuivere kennis en intellect (Gyana Yoga), zuiver handelen (Karma Yoga), kirtan uit devotie (Bhakti Yoga) en meditatie ondersteund met Asanas en Pranayama (Kriya Yoga).

De BhagavadGitaSatsanghwordt uitgevoerd in 2 hoofdonderdelen:
a. het lezen uit de BhagavadGita zelf en
b. devotioneel zangmiddelsKirtans (simpele klanken die voor een verhoogde viberatie zorgen).

We beginnen onze sessie met een aantal eenvoudige Asanasafgesloten met een lichte meditatie, om iedereen in een rustgevende toestand te brengen. We vervolgen met het lezen van een verhaallijn uit de Gita, welke heel helder beschreven is doorschrijver MansukhPatel. Hieraan voegen wetussendoor specifieke shlokas toe uit een vertaling van Swami Chinmayananda. Dit geeft ons een levendig en gedetailleerd overzicht van een specifiek hoofdstuk binnen de Bhagavad Gita en zorgt ervoor dat de sleutel principes terug te vinden zijn in ons dagelijkse leven. Dit wekt op zich tot meer motivatie op om de kennisdagelijks toe te passen.
Bij de Kirtan sessie starten we met een aantal Kirtansgeleid door verschillende participanten en eindigen we de sessie met een algeheel gebed voor geluk, voorspoed en welvaart vooralles en iedereen om ons heen. Open discussies of het delen van ervaringen komen aan de beurt, na afsluiting van het formeel gedeelte van de Satsangh.

Door deze inspanning willen we de essentie van de Gita delen met iedereen die bij onze knowlegde-reis aansluit. Een ieder mag zich vrij voelen om aan te sluiten, waarbij de brug tussen hoogstaande kennis en onze dagelijkse praktijk steeds meer verstevigd wordt.
Wij werken ernaar om onze geestelijke evolutie daarheen te krijgen, zodat het voor ons duidelijk wordthoedagelijks te handelen middels de tools die aangereikt zijn binnen de sfeer van Yoga en de Gita.

Bron: Stg. SanghParivar Suriname