De Brahma Muhúrta is de krachtigste tijd van de dag

In Vedische tradities begint de dag bij zonsopgang en eindigt bij de volgende zonsopgang. Een Muhúrta is een Vedische tijdseenheid die gelijk is aan 48 minuten. Elke dag heeft dan 30 muhúrta’s, omdat 30 x 48 minuten = 1440 minuten = 24 uur = 1 dag. De Brahma Muhúrta begint 2 muhúrta’s of 96 minuten (ongeveer 1 1/2 uur) voor zonsopgang. 

Letterlijk betekent het “De Scheppers Uur”; het wordt beschouwd als een gunstige tijd voor alle beoefeningen van yoga en het is meest geschikt voor meditatie, en aanbidding/andere religieuze beoefeningen. Geestelijke activiteiten die ’s ochtends vroeg worden uitgevoerd, hebben een groter effect dan op enig ander deel van de dag. 

Elke muhúrta duurt 48 minuten, en daarom begint de Brahma Muhúrta 1 uur en 36 minuten voor zonsopgang en eindigt 48 minuten voor zonsopgang. De tijd van zonsopgang varieert elke dag, afhankelijk van de geografische locatie en de tijd van het jaar, dus de tijd van de Brahma Muhúrta varieert ook. Als zonsopgang om 6 uur ’s ochtends is, begint de Brahma Muhúrta om 4.24 uur. Als zonsopgang om 7 uur ’s ochtends is, begint Brahma Muhúrta om 05.24 uur, enzovoort. 

In Paramaribo is de zonsopgang momenteel (oktober) 6.28 uur, dus Brahma Muhúrta is van 4.52 u. tot 5.40 uur in de ochtend. In andere locaties in Suriname kan de tijd tot 8 minuten verschillen.
Voor de tijden in Paramaribo en andere locaties kan deze site geraadpleegd worden: “Zonsopgang en zonsondergang tijden Suriname” https://www.sunrise-and-sunset.com/nl/sun/suriname
De tijd per locatie blijft een aantal dagen hetzelfde, omdat de tijd wordt afgerond op de minuut.

Brahma Muhúrta vindt plaats tijdens de ‘Váta’-fase van de ochtend, tussen 2.00 en 6.00 uur, en yogameesters stellen dat de beste tijd om te mediteren is anderhalf uur voor zonsopgang, omdat de geest op dat moment inherent stil is, waardoor iemand een diepere meditatieve staat kan bereiken.

Ian G. Thijm, BSc, MBA,
TM-leraar, Health & Wellness Coach

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *