De diepere betekenis van Ásana’s

De yogadocent Ron van der Post is weer in Suriname voor het geven van cursussen, workshops en lezingen. Op maandag 27 februari jl. hield hij in het gebouw van Yoga Niketan aan de Jaggernath Lachmonstraat  een lezing over “De diepere betekenis van Ásana’s (lichaamshoudingen)”.

Dhr. Ron van der Post gaf aan dat yoga preventief werkt en dat ásana’s geen gymnastiekoefeningen zijn; ze hebben allen een ontstaansgeschiedenis en een betekenis. We gaan achteloos om met ons lichaam en negeren signalen, omdat we een laag lichaamsbewustzijn hebben. We zijn ons meer bewust van materiele zaken zoals onze auto, ons huis etc. Als je (pijn)klachten hebt, dan moet je je afvragen wat de oorzaak is. We maken slechts 15-20% gebruik an de beweeglijkheid van ons lichaam. We leiden een zittend leven; probeer een balans te brengen tussen je werk en lichaamsbeweging, adviseert dhr. Ron.  Je zou elke dag ásana’s moeten doen omdat het lichaam beweeglijkheid nodig heeft. Door de ásana’s gaan blokkades los, de cakra’s worden gestimuleerd, het lichaam wordt “schoongemaakt” en soepeler, de organen worden gemasseerd, de bloed-en zenuwbanen en endocriene klieren functioneren beter en je voelt je vitaler. Er gaat meer prána (levensenergie) stromen. Elke cakra is gerelateerd aan bepaalde processen; als de cakra’s gestimuleerd worden dan verbeteren die processen ook. Ook je mentale en emotionele toestand verbetert. Van belang hierbij is ook de VOEDING! Eet verse groenten en fruit en geen fast food. Het is goed om niet teveel te eten, dus om al de tussendoortjes te laten staan, en het liefst alleen 3 hoofdmaaltijden te nuttigen. Ook is het aan te bevelen om 1x per maand te vasten om je lichaam tot rust te brengen, liefst onder begeleiding van een deskundige.

Hij vervolgde door te stellen dat ons denken alles aanstuurt, ook het lichaam. Als we het lichaam in beweging zetten, dan is er ook invloed op ons denken.
Dus wil je dat je lichaam goed functioneert, dan zou je rust in je denken moeten brengen. En dit kan door meditatie en ademhalingsoefeningen.

Kort samengevat komt het erop neer dat het doel van yogásana’s is om de stroom van prána te verbeteren; hierdoor verbetert de stroom van de cakra’s ; de endocriene klieren worden “rustiger”; het spanningsveld in het lichaam vermindert; de mentale en lichamelijke processen verlopen soepeler. De voeding, meditatie en ademhalingsoefeningen dragen in belangrijke mate hiertoe bij.

Bron: OHM