De eenvoud van de allerhoogste kennis

De Bhagavad Gítá is één van de grootste spirituele en filosofische klassiekers. Wat is de essentie van de Vedische wijsheid over het spirituele wezen van de mens, over de cyclus van geboorte en dood en over de relatie tussen alles en het Goddelijke? In een vorig tijdperk, te midden van vijandige legers, onderwijst Shrí Krishṇa deze allerhoogste kennis via Arjuna aan alle mensen in alle tijdperken.

Albert Einstein: “Als je nadenkt over hoe alles in het universum zo nauwkeurig, ordentelijk en moeiteloos beweegt en zweeft, dan kan het niet anders dan dat er een hogere intelligentie hierachter schuilgaat. Misschien noemt men deze intelligentie God. Als ik de Bhagavad Gítá lees dan blijft maar één vraag over: Hoe heeft God dit universum geschapen? Alle andere vragen blijven overbodig.”

Mahatma Gandhi: “Bij twijfels, teleurstellingen en geen hoop, richt ik mij tot de Bhagavad Gítá en vind altijd weer een vers dat mij troost biedt. En dan, te midden van de meest tragische omstandigheden, lach ik weer. Op de Bhagavad Gítá mediteren betekent voor mij iedere dag nieuwe vreugde beleven.”

Ralph Waldo Emerson (één van Amerika’s meest invloedrijke denkers): “Een vriend en ik beleven indrukwekkende dagen aan de Bhagavad Gítá. Wij ervaren het als het belangrijkste boek. Het lijkt alsof een wereldrijk tot ons spreekt, niet over iets gerings of onwaardigs, maar over iets groots, sereen en samenhangend. Het lijkt op een stem van een intelligentie uit een vorig tijdperk met een ander karakter die over hetzelfde nadacht, sprak en antwoorden gaf op alle vragen die ons allen in dit tijdperk bezighouden.”

Mansukh Patel: “De Gítá leert ons te leven in vrijheid. Ieder van ons heeft een unieke levenstaak en speelt een rol in het schouwspel van het leven. Welke rol is dat? Wie zijn we? Waarom zijn we hier? En waarom verzetten we ons tegen onze eigen kracht? De Bhagavad Gítá is de sleutel! Niet alleen tot het ontdekken en bereiken van ons levensdoel, maar ook tot het ontvouwen van het mysterie van het leven zelf. De Gítá helpt ons om zonder weerstand en angst krachtig in het leven te staan.”

Sharmila Ramratan