De functie van Cholesterol

Wat is Cholesterol?
Cholesterol is één van de vele soorten vetten (lipiden) die een belangrijke rol spelen in het lichaam. Het grootste deel van  Cholesterol wordt door ons lichaam zelf aangemaakt. 60 tot 80% van het cholesterol gehalte dat u in uw lichaam heeft, wordt door uw lichaam zelf aangemaakt. Dit verschilt van persoon tot persoon.

 

Wat is de functie van Cholesterol?
Het is heel belangrijk om te weten wat voor functie Cholesterol vervult in ons lichaam.

  1. Uit Cholesterol wordt vitamine D aangemaakt met behulp van zonnestralen. Vitamine D is belangrijk voor ons tanden, botten en ook voor ons weerstand. Als we niet genoeg aan vitamine D hebben gaat het verouderingsproces versnellen, wat maakt dat onze botten ook sneller oud worden (botontkalking).
  2. Uit Cholesterol worden ook mannelijke en vrouwelijke hormonen aangemaakt. Bij de mannen wordt in de zaadballen Cholesterol gebruikt voor de productie van mannelijke hormonen zoals testosteron. Indien uw lichaam niet voldoende aan testosteron maakt, kunt u
  3. onvruchtbaar raken. Bij de vrouwen worden in de eierstokken van Cholesterol vrouwelijke geslachtshormonen zoals progesteron en oestrogeen Als u niet voldoende aan Cholesterol hebt in uw lichaam, wordt er weinig oestrogeen aangemaakt wat maakt eigenlijk dat u ook onvruchtbaar kunt raken. En indien u zwanger bent, helpt Cholesterol om de zwangerschap te dragen. Cholesterol helpt meisjes en vrouwen ook om menstruatiepijnen dragelijk te maken.
  4. Uit Cholesterol wordt ook cortisol gemaakt. Cortisol is één van de stresshormonen die weerstand bied tegen stressende situaties.
  5. Cholesterol is ook nodig voor de aanmaak van de celwand (celmembraan). Er zijn miljarden cellen in ons lichaam en elke cel heeft een omhulsel, zodat hij goed kan functioneren. Deze omhulsel of kapsel wordt celmembraan genoemd. Zonder deze kapsel kan de cel niet goed functioneren. Cholesterol is namelijk de vettige laag van de celmembraan die nodig is, zodat de cel ondoorlaatbaar is voor water en zorgt er namelijk ervoor dat de celwand vervormbaar is wanneer er druk op wordt uitgeoefend en tegelijkertijd wel stevig genoeg is om de druk te kunnen weerstaan.
  6. Het grootste deel van onze zenuwstelsel bestaat uit Cholesterol. Als er weinig Cholesterol in uw zenuwstelsel bevindt, is het functioneren van uw zenuwstelsel ook niet mogelijk.
  7. Cholesterol vormt de bron voor de productie van galzuren. In de darm zorgt het gal ervoor dat de vetten dusdanig worden veranderd dat ze vanuit het voedsel via de darmcellen van de bloedbaan kunnen worden opgenomen. Om namelijk de verterings process van de vette dingen die we eten te versoepelen hebben wij Cholesterol nodig.
  8. Aller belangrijkste..Onze hersenen bestaat 90% uit Cholesterol en de andere 10% bestaat uit vocht. Als we niet voldoende aan Cholesterol in ons hersenen hebben, kunnen we ook niet goed denken. Ons denkvermogen raakt als eerst verstoord.

Cholesterol heeft nog meerdere functies in ons lichaam.

 

Wat is het verband tussen Cholesterol en aderverkalking?
Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit vocht en een deel uit vetten. Deze 2 kunnen niet samen oplossen. De lipoproteїnen zorgen voor dat Cholesterol verpakt en vervoerd wordt door ons hele lichaam. Er zijn 2 soorten lipoproteїnen namelijk de HDL en de LDL, die bestaat uit Type A en Type B (Triglyceriden). De HDL (High Density Lipoproteїne) heeft als functie om het Cholesterol uit ons heel lichaam mee te nemen naar de lever. In de lever wordt deze Cholesterol recycled. De LDL (Low Density Lipoproteїne) heeft als functie om de Cholesterol vanuit de lever naar ons lichaam te vervoeren. Type A zijn microscopisch gezien grote bubbeltjes en Type B zijn microscopisch gezien kleine bubbeltjes en deze (Triglyceriden) zorgen namelijk voor aderverkalking. Triglyceriden gaat pas in de ader vastzitten of vastplakken als er ontstekingen (scheurtjes) plaatsvinden in onze aderen. De Triglyceriden werken als ‘pleister’ en zo krijgen we aderverkalking. Deze ontstekingen worden veroorzaakt door: suikers en koolhydraten, schildklier problemen, soya olie en transvetten, tekort aan Vitamine C, combinatie van suiker en proteïnen zoals BBQ vlees, combinatie van suiker en vetten zoals taart en hoge cortisol ten gevolge van stress.

De waarde van Cholesterol; uw Cholesterolgehalte HDL >5.2 is, LDL >5 is en Triglyceriden >2.8 is.

Cholesterol is heel belangrijk voor ons lichaam. Wij moeten letten dat we een gezonde levensstijl in acht nemen en in deze Triglyceriden verhogende aspecten vermijden.

Geriatrie Verpleegkinge
Nisha Sanchit-Jagdeo


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *