De ‘funny Dutch lady’ die in India antieke juwelen kocht

Kunstmarkt

Bernadette van Gelder handelde decennialang in antieke Indiase juwelen en schreef er een naslagwerk over dat volgende week in het Rijksmuseum wordt gepresenteerd.

Negentiende-eeuws tulbandjuweel (een zogeheten turrah), uit Rajasthan, Jaipur. Gemaakt van goud, diamanten, robijnen, parels en email.

Na 35 jaar reizen door India kent ze daar veel mensen, zegt Bernadette van Gelder (73). Decennialang heeft ze van adellijke Indiase families oude juwelen gekocht voor Van Gelder Indian Jewellery, de kunsthandel die ze zo’n twee jaar geleden overdeed aan twee van haar dochters.

Van Gelder werkte de afgelopen vierenhalf jaar aan een naslagwerk over traditionele Indiase juwelen. Komende dinsdag wordt het gepresenteerd in het Rijksmuseum: Traditional Indian Jewellery, The Golden Smile of India. Twee dikke, rijk geïllustreerde boeken in een cassette. Later volgen nog presentaties in Londen en Jaipur.

Van die spirituele rijkdom hebben ook de meeste Indiërs nog maar weinig benul, zegt Van Gelder. „Vergelijk het met Hindelooper schilderkunst. Welke Nederlander weet daar nog wat van?”

Toen haar broer Clemens, antiquair in oosterse kunst en een van de oprichters van de antiekbeurs TEFAF, haar 35 jaar geleden een set oude Indiase sieraden cadeau deed, wist ze zelf ook „noppes, nul, tien keer niks”, zegt ze. Ze ging naar het Victorian & Albert Museum in Londen om te studeren en ze reisde op de bonnefooi naar New Delhi. Aan taxichauffeurs en kamermeisjes vertelde ze op zoek te zijn naar antieke juwelen. Ze leerde veel over het land. Maar pas een paar reizen later deed ze de juiste contacten op, en kwam ze bekend te staan als de „funny Dutch lady” die antieke juwelen kocht.

Schatrijk

De families met wie ze zaken deed zijn vaak schatrijk, zegt Van Gelder. „Het is pure gunfactor dat ze aan me verkopen.” Pas het afgelopen decennium zag ze de belangstelling voor de eigen sieradentraditie in India groeien. „Het wordt steeds lastiger om nog iets los te krijgen.”

De Indiase families die haar stukken verkopen hebben vaak enorme collecties. Van Gelder: „Vaak houd ik ze voor om hun eigen erfgoed beter te beschermen en zuinig te zijn op zeldzame stukken.” Van tempels worden nog steeds sculpturen afgezaagd, zegt ze, en het is haar ook wel overkomen dat ze in Indiase musea varkens tegenkwam en duiven zag vliegen.

India heeft haar veel gebracht, zegt Bernadette van Gelder. „Ik heb een dijk van een kunsthandel kunnen bouwen, die me tal van vriendschappen heeft gebracht. Ik ben een onwaarschijnlijk gelukkig mens.”

Dat wil ze vieren, zegt ze. Van haar kinderen kreeg ze onlangs een stichting cadeau, de Bernadette van Gelder Foundation. Daarmee, heeft ze besloten, wil ze Indiase vrouwen in lastige posities gaan steunen. De opbrengst van haar boek en het aansluitende lezingenprogramma gaat naar de stichting.

Bron: NRC nieuws

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *