De gezondheidsvoordelen van zonlicht in de vroege ochtend

Dr. Rainer Picha, een vooraanstaand cardioloog en voorzitter van de raad van bestuur van het Maharishi College of Perfect Health International (MCPHI), onthult de medische voordelen van zonlicht in de vroege ochtend, vooral bij zonsopgang, oftewel ‘Sandhi Prakásh’.


Áyurveda hecht veel waarde aan zonlicht in de vroege ochtend, Sandhi Prakásh. Dit wordt weerspiegeld in gebruiken als Súrya Namaskár in Hatha Yoga en als het op het oosten georiënteerd zijn van woningen in de Vedische architectuur.
Onderzoek bevestigt het gezondheidsvoordeel van blootstelling aan een specifiek type zonlicht in de vroege ochtend dat slechts kortstondig optreedt bij zonsopgang:
Near Infrared Light (NIR), onzichtbaar voor ons maar wel impactvol, maakt weefselmelatonine vrij, waardoor de celvitaliteit wordt bevorderd. De zuiverheid van NIR bij zonsopgang, zonder UV-straling, draagt bij aan dit effect.
NIR activeert weefselmelatonine dat mitofagie bevordert. Mitofagie is het opeten van defecte mitochondriën en van een teveel aan mitochondriën in de cel door andere structuren in de cel. De defecte mitochondriën kunnen afval produceren dat giftig is voor de cel. Mitochondriën produceren energie voor de cel. Het mitofagieproces onderhoudt de gezondheid van de mitochondriën, wat essentieel is voor de cellulaire energie en het algehele welzijn.


Uit een afzonderlijk onderzoek onder 85.000 personen gedurende acht jaar door de European Society of Cardiology blijkt dat activiteit in de vroege ochtend het risico op hart- en vaatziekten vermindert.
Dus nogmaals, de moderne wetenschap heeft de traditionele wijsheid van Áyurveda bevestigd die zegt dat een wandeling in de vroege ochtendzon aanzienlijke gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.

Met dank aan Ian G. Thijm, TM-leraar

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *