De Grootsheid van Nederigheid
Nederigheid
Nederigheid is een deugd die niet zo vaak in de dagelijkse taal wordt gebruikt. Het zijn heel krachtige zielen in de wereld die deze deugd hebben laten zien, bijvoorbeeld Mahatma Gandhi. Nederigheid is ook een kracht, want alleen als men krachtig is, zal men nederigheid kunnen tonen. Nederigheid komt voort uit diepe inzicht, kennis, waardigheid en innerlijke schoonheid. Het zorgt ervoor dat schoonheid op een natuurlijke manier omhoog komt en verdraagzaamheid duidelijk waarneembaar wordt. Respectvol zijn en volwassenheid zullen ook tot uiting komen.
Tegenover nederigheid staat arrogantie of ego. Dit wordt wel vaker gezien en ervaren in ons dagelijks leven. Nederigheid wordt vaak als een zwakte gezien, omdat men nederigheid verward met onderdanigheid. Iemand die nederig is, is een meester, omdat hij of zij vol is, dienstbaar wil zijn en geven aan anderen. Men wil voordeel brengen en er is sprake van zelfrespect: men is meester over zichzelf. Maar iemand die onderdanig is, is zwak, leeg en wil alleen nemen. Die persoon is als een slachtoffer, die continu iets nodig heeft omdat er leegte is. Ego wordt zichtbaar door steeds iets te willen hebben van de omgeving, zich te willen bewijzen en afschermen. Pas als we iets ervoor terug kunnen krijgen, willen we geven aan de ander. Ego leidt tot scheiding, steeds weer geluk willen halen uit het vergankelijke en we vergeten dat we van oorsprong geluk en vrede zijn.
Zelfrespect in het licht van nederigheid
Kennen wij onszelf zoals wij zijn? Kennen we onze goede kanten en ook onze zwakheden? Zelfrespect is gebaseerd op dat wat onvergankelijk is en dat is de ziel. We waren dit voordat we in het lichaam kwamen en zijn het nadat wij onze rol hier hebben uitgespeeld: een ziel, het onvergankelijke wezen. In de ziel zit er veel kracht, alle kwaliteiten en alles wat wij nodig hebben. Als we ervan bewust worden dat wij de zielen zijn gevuld met liefde, geluk en vrede, manifesteert nederigheid automatisch. Nederigheid gaat samen met zielsbewustzijn.
Zijn wij de naam of positie die we nu hebben? Neen, die zijn vergankelijk. Het lichaam is ook vergankelijk. Als wij een mooie auto hebben, voelen we ons gelukkig maar ook dat geluk halen we uit vergankelijke dingen. Wij zouden onze identiteit niet moeten koppelen aan de vergankelijke dingen, want dan zullen we geluk slechts tijdelijk ervaren. Nederigheid wordt vaak vergeleken met een manjaboom. Als de boom volbeladen is met fruit, zal het buigen en schenken. Gevuld met zuivere liefde geven we anderen vanzelf geluk. Een relatie die we met onszelf moeten hebben is er een van zelfrespect; ik ken mezelf, ik ken mezelf door en door.
Relevantie van innerlijke balans
Als we vandaag geprezen worden en morgen belasterd worden, kunnen we met beide zaken leven? Zeggen we in beide gevallen ‘dankjewel’? Nederigheid impliceert dat we onszelf kunnen zijn ongeacht de situatie. Innerlijke balans is hierbij erg belangrijk. Wanneer we uit balans raken, hebben we geen controle en gaan we op zoek naar iets of iemand om weer in balans te kunnen zijn. Het kan van alles zijn onder andere eten of uitgaan. Zolang wij ons niet leeg voelen, zal het geen probleem vormen als je ergens tijdelijk geluk uit haalt. Maar als we niet goed weten wat te doen met de leegte waarin we zijn terecht gekomen, kan dit leiden tot depressie. De grote kracht ligt in het vol zijn: we kunnen dan automatisch geven, we hebben niet het verlangen dat we iets terug moeten krijgen. Iedereen gaat wel eens door een fase van zich goed voelen en perioden van minder goed voelen. Als je kan begrijpen waarom een andere persoon zo reageert, dat hij door een proces van leegte gaat, kunnen we dan genade hebben voor die ziel?
Wat doen we als iemand onaardig is tegen ons? We willen vaak direct de andere persoon met gelijke munt terugbetalen. Begrijpen we dat die andere persoon misschien door emotionele pijn gaat? Kunnen we op dat moment extra liefde hebben voor die ziel? Kunnen we begrijpen dat die ziel door een lastige periode gaat, of dat de persoon ziek is, kunnen we dan nederig zijn? Soms hebben mensen emotionele pijn door iets uit het verleden. Kunnen we liefde hebben voor die ziel of worden we boos? Als we een onuitputtelijke voorraad hebben aan onder meer liefde, geluk en vrede, dan kunnen we geven. Is er volheid in de ziel, dan kunnen we blijven geven. Want hoe meer we geven, des te meer we de bescherming ervaren door de Bron. Maar als we willen nemen, dan staan we ook open voor de minder goede energie. Zijn we vol, dan kan er niets naar binnen, ook niet de negatieve energie. We kunnen de ziel dan omringen met vrede.
Connectie met de Bron
Waar is de Bron, waar we ons kunnen vullen? Wanneer onze connectie steeds met de Bron is, kunnen we vol blijven. Alleen verbonden te blijven met anderen zal onze kracht doen afnemen, omdat wij onze energie gebruiken en niet worden opgeladen. Soms, aan het eind van de dag voelen we ons moe zonder dat we fysieke inspanning hebben gedaan; we raken namelijk ook leeg, alleen al door met onze gedachten verkeerd bezig te zijn geweest.
Het is goed om ons van tijd tot tijd te vullen met Gods kracht. Deze kracht is altijd beschikbaar, maar wij moeten weten hoe deze connectie accuraat te maken, zodat de ziel gevuld kan worden. Het is heel eenvoudig; wij moeten aan God denken. Er vindt dan een uitwisseling plaats. Gedachtekracht zorgt ervoor dat energie gaat stromen in die richting waar we aan denken. God is onstoffelijk, dus om connectie met God te hebben, moeten we onszelf zien als zielen, onstoffelijke wezens. Dat is de energetische frequentie om een connectie te kunnen hebben met God. Een zuivere connectie met God kan alleen als de mind (gedachte) stil is. Nederigheid brengt ons tot rust.
Nederigheid is grootsheid en geen onderdanigheid. Iemand die nederig is heeft niets nodig, omdat die persoon weet dat hij of zij vol is. En… als wij in ons zelfrespect zijn, ontvangen we automatisch respect.
Brahma Kumaris Wereld Spirituele Organisatie
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!