De Internationale Dag van de Tropen

Op de Internationale Dag van de Tropen wordt de buitengewone diversiteit van de tropen en benadrukt tegelijkertijd de unieke uitdagingen en kansen waarmee landen in de tropen worden geconfronteerd. Het biedt een kans om de balans op te maken van de vooruitgang in de tropen, om tropische verhalen en expertise te delen en om de diversiteit en het potentieel van de regio te erkennen.

Het ecosysteem

De tropen zijn een gebied op aarde, grofweg gedefinieerd als het gebied tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring. Hoewel topografie en andere factoren bijdragen aan de klimaatverandering, zijn tropische locaties doorgaans warm en kennen ze weinig seizoensverandering in de dagelijkse temperatuur. Een belangrijk kenmerk van de tropen is dat er veel regen valt in de vochtige binnen gebieden nabij de evenaar, en dat de seizoensinvloeden van de regenval toenemen met de afstand tot de evenaar. De tropische regio wordt geconfronteerd met verschillende uitdagingen, zoals klimaatverandering, ontbossing, houtkap, verstedelijking en demografische veranderingen.

Het menselijke systeem

Tropische landen hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt, maar worden geconfronteerd met een verscheidenheid aan uitdagingen die gerichte aandacht vereisen voor een reeks ontwikkelingsindicatoren en gegevens om duurzame ontwikkeling te bereiken.

In 2050 zal de regio het grootste deel van de wereldbevolking en twee derde van de kinderen huisvesten.

In overeenstemming met de hogere armoedeniveaus ervaren meer mensen in de tropen ondervoeding dan in de rest van de wereld.

Het aandeel van de stedelijke bevolking dat in sloppenwijken leeft, is in de tropen groter dan in de rest van de wereld.

De Internationale Dag van de Tropen was bedoeld om het bewustzijn te vergroten over de specifieke uitdagingen waarmee tropische gebieden worden geconfronteerd, de verstrekkende implicaties van de problemen die de tropische zone van de wereld aangaan en de noodzaak, op alle niveaus, om het bewustzijn te vergroten en de belangrijke rol te onderstrepen dat landen in de tropen een bijdrage zullen leveren aan het behalen van de Sustainable Development Goals.

Bron: United Nations

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *