De Internationale Dag van Dieren en Planten in het Wild of Wildlifeday

Jaarlijks op 3 maart is het World Wildlife Day (Werelddag van de Wilde Dieren en Planten). Een dag om aandacht te vragen voor een toekomst waarin mens en in het wild levende dieren in harmonie kunnen samenleven.
Op deze dag staat de waarde van wilde flora en fauna centraal, inclusief alle ecologische, genetische, sociale, economische, wetenschappelijke, educatieve, culturele, recreatieve en esthetische eigenschappen.

Zwarte beer

 Bekende diersoorten zijn de zwarte beren. De beren zijn meestal nachtdieren, maar kunnen ook overdag vaak worden gezien. Het zijn slimme, nieuwsgierige en opportunistische alleseters, en hun dieet verschilt per seizoen. In Tahoe vertrouwen ze in toenemende mate op menselijk afval voor hun levensonderhoud. Elke zomer staan de kranten vol met verhalen over beren die huizen binnendringen en onnodig worden gedood door natuurbeschermers. Bezoek de Bear League voor meer informatie over het veilig en humaan afschrikken van beren.

Noordelijke Havik

De Noordelijke Havik is een roofvogel die in bossen leeft en op knaagdieren en vogels jaagt. Haviken maken al lang deel uit van het ecosysteem van het Lake Tahoe Basin. Ze leven het hele jaar door aan het meer en broeden van meerniveau tot boomgrens. Studies hebben aangetoond dat er meer dan 90 nesten verspreid zijn over de bossen van Tahoe. De vogels worden door de TRPA, Forest Service en de staten Californië en Nevada vermeld als een soort van bijzonder belang. Huidige potentiële stressfactoren voor haviken zijn onder meer verstedelijking, gemotoriseerde en niet-gemotoriseerde recreatie op bospaden en wegen, het kappen van bomen om het vuur te verminderen en de ontwikkeling van skiresorts. Ontwikkelings- en recreatieplannen moeten ervoor zorgen dat de soort wordt beschermd door zo min mogelijk in te grijpen in geïdentificeerde nest- en jachtgezichten.

Geelbuikmarmot

Misschien hoor je een vreemde ‘klap’, fluit of triller op de top van een van Tahoe’s rotsachtige toppen of hooggelegen weiden en besef je al snel dat het afkomstig is van de geelbuikmarmot. Een geweldige plek om marmotten te zien in het wild van Tahoe is Desolation Wildernis De hoge ligging van het Tahoe Basin is geschikt voor deze wezens, die over het algemeen boven 6.500 voet leven. Marmotten zijn overdag actief en zijn alleseters.

Berg Geelpootkikker

Hoewel de hoger gelegen kleinere meren en zijrivieren naar Lake Tahoe historisch gezien ideale habitats waren voor de berggeelpootkikker, heeft de introductie van niet-inheemse vissoorten in de afgelopen eeuw de kikkers bedreigd door predatie. Ze overleven in slechts 20 procent van hun historische habitat. U kunt een van deze amfibieën herkennen aan de gele of oranje onderkant van hun benen en lichamen. De U.S. Forest Service heeft onlangs geprobeerd de geelpootkikker opnieuw te introduceren in meren in verschillende wildernisgebieden, waaronder de meren Tamarak, Cagwin, Ralston, Lucille, Margery, Jabu en LeConte.

Bergwitvis

De bergwitvis is een forelachtige, zilverkleurige tot stoffige groene vis die voorkomt in Lake Tahoe. Bergwitte vis behoort tot de zalm- en forelfamilie en is te vinden in meren, rivieren en beken in het noordwesten van de Verenigde Staten. De Lake Tahoe-populatie van bergwitvis vertegenwoordigt de zuidwestelijke verspreiding van de soort. Deze vis is een bodemvoeder die zich af en toe opportunistisch voedt met uitkomende insecten aan het wateroppervlak. De bergwitvis paait van oktober tot december en komt in het vroege voorjaar uit. De oudste geregistreerde bergwitvis was 18 jaar oud, maar de typische levensduur is 8 tot 9 jaar. In Lake Tahoe kan tijdens de wintermaanden witte bergvis worden gevangen en is hij lekker om te eten.

Pika

Kijk goed om er zeker van te zijn dat je het fluitje van een marmot niet verwart met het hoge geluid van de pika. Net als de marmot is pika ook te zien rond de toppen van de rotsachtige toppen van Tahoe. Pika leeft op koelere grote hoogten omdat ze gevoelig zijn voor warme temperaturen. Klimaatverandering vormt een ernstige bedreiging voor deze dieren, want naarmate de temperatuur stijgt in het Tahoe-gebied, zal de pika nergens hoger of koeler kunnen gaan. Hoewel pika eruit ziet als knaagdieren, zijn ze eigenlijk een soort konijn. Pika overleeft de besneeuwde winters van Tahoe op de toppen van toppen door planten in hun schuilplaatsen te stapelen voor voedsel en isolatie.

 

SneeuwPlant

Deze prachtige en ongewone plant is in de lente te zien tussen smeltende sneeuwplekken in de bossen van Tahoe. De sneeuwplant bevat geen chlorofyl zoals de meeste groene planten, wat te zien is aan zijn heldere karmozijnrode kleur. Deze planten zijn parasitair en voeden zich met bodemschimmels die vastzitten aan de wortels van groene planten, waar de schimmels suiker, water en voedingsstoffen verzamelen.

Suikerpijnboom

De suikerpijnboom heeft de grootste kegel van alle soorten naaldbomen, met kegels tot 26 centimeter lang. De suikerpijnboom is een lid van de witte dennengroep en is overal in de bergketens Sierra en Cascade te vinden. Suikerpijnbomen hebben naalden van 2 tot 4 inch in bundels van vijf. John Muir noemde de suikerboom ooit de “koning van de coniferen”. De suikerpijnboom, samen met alle Noord-Amerikaanse witte dennen, wordt aangevallen door de Euraziatische witte dennenblaarroest. De blaarroest is een schimmel die in 1909 vanuit Europa werd geïntroduceerd. Het Lake Tahoe Basin staat centraal bij een poging om suikerpijnbomen te vinden die genetisch resistent zijn tegen de vreemde blaarroest. Bezoek de Sugar Pine Foundation voor meer informatie.

Tahoe gele tuinkers

De zandstranden van Tahoe zijn de enige plaatsen ter wereld waar de Tahoe Yellow Cress groeit. Lake Tahoe heeft, in tegenstelling tot andere Sierra Nevadan-meren, een unieke geologische geschiedenis gehad die heeft geleid tot de evolutie van deze zeldzame soort alleen bij Lake Tahoe. Dankzij de onderstammen kunnen scheuten zich verspreiden en op- of aflopend tevoorschijn komen, afhankelijk van het waterpeil. Tahoe Yellow Cress wordt momenteel vermeld als bedreigd in zowel Nevada als Californië. Deze laagblijvende, meerjarige mosterd is beïnvloed door strandgangers en kustlijnontwikkeling. Als je het ziet terwijl je een van de prachtige stranden van Tahoe bezoekt, loop dan lichtjes en vermijd de omheinde gebieden.

Wilgen vliegenvanger

Hoewel de grauwgekleurde wilgenvliegenvanger misschien niet zo gemakkelijk wordt opgemerkt als de meer felgekleurde Stellers Vlaamse gaai of westerse tanager, is de wilgenvliegenvanger een belangrijke indicator voor de gezondheid van ecosystemen, aangezien hij leeft in vennen en weiden in het Tahoe-bekken. Het zal soms in een wilg neerstrijken om insecten te vangen die voorbij vliegen of boven vegetatie zweven en nietsvermoedende insecten oppikken. Deze vogels en zijn leefgebied zijn gevoelig voor menselijke invloeden.

                                                                                            Lahontan moordende forel                                                                                                                                                    Historisch gezien leefden er maar een paar vissoorten in Lake Tahoe. De Lahontan Cutthroat Trout was de dominante vis. Groot en langlevend, groeide hij uit tot een indrukwekkende lengte van 50 centimeter en woog hij 40 pond. Inheemse mensen in het hele Great Basin waren voor hun levensonderhoud afhankelijk van de forel.Het lot van de Lahontan-moordenaar veranderde echter drastisch tijdens de 19e en 20e eeuw. De vissen werden in grote aantallen gevangen om de steden en mijnkampen van het groeiende Westen te onderhouden. Dammen en ontwikkeling hebben habitat vernietigd. In 1970 werd de vis vermeld als een bedreigde diersoort. In 1975 werd die classificatie verlaagd tot ‘bedreigd’.

  Kokanee zalm                     

De beroemdste niet-inheemse vis van Tahoe is de kokanee, die elke herfst in Taylor Creek paait. Deze kleine rode zalm werd in 1944 in het meer geïntroduceerd en is een geheel door land omgeven neef van rode zalm. De U.S. Forest Service exploiteert een bezoekerscentrum en een ondergronds uitkijkstation in Taylor Creek.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *