De oorsprong van het esculaapteken
Dit symbool heeft u vast wel gezien, het dokterssymbool, maar kent u de oorsprong eigenlijk wel? De slang is onlosmakelijk verbonden met de geneeskunde. Het staat symbool voor genezing, omdat hij zijn huid kan vervangen. Door te vervellen wordt hij herboren, zoals in de geneeskunde patiënten genezen. Daartegenover staat een slang symbool voor de dood, omdat zijn beet iemand om het leven kan brengen. De esculaap, zoals dit symbool wordt genoemd, werd vaak afgebeeld met een staf, een slang en met de Griekse halfgod Asclepius.
Tegenwoordig wordt de esculaap vaker zonder de halfgod Asclepius afgebeeld. De esculaap kunt u vaak terugvinden in de medische wereld. Het symbool wordt geassocieerd met astrologie, de Griekse halfgod Asclepius, medicijnen en genezing. Het idee om dit symbool te gebruiken voor medische beroepsgroepen is voortgekomen uit het verleden. Voorheen was een worminfectie een veel voorkomend probleem. Zoals een infectie met de filariaworm, welke net onder de huid van de patiënt kroop. Artsen behandelden deze infectie door een snede in de huid te maken precies waar de worm zich in de huid had genesteld. Hierdoor kon de worm zich een weg banen naar de buitenwereld, waarna de artsen de worm om een stokje heen wonden, zodat de gehele parasiet uit de huid verwijderd werd. Deze infectie kwam zo vaak voor, dat de artsen zichzelf voor medische diensten adverteerden met een staf (symbool voor de stok) met daaromheen een slang (symbool voor de worm) gewikkeld.
De esculaap werd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 1956 als beroepsembleem geaccepteerd. Een rode slang om een staf werd het embleem voor artsen. Er zijn meerdere beroepsgroepen die de slang als hun symbool zien, echter gebruiken zij andere kleuren voor de slang. Verloskundigen gebruiken bijvoorbeeld een blauwe esculaap en tandartsen een zwarte.
Bron: Bayney