De Schaduw zijde van sociale media

Door toegang tot sociale media kunnen we gemakkelijk in contact komen met onze familie en vrienden uit alle delen van de wereld. Hoewel we misschien ver verwijderd zijn van onze dierbaren, kunnen we in feite meer verbonden zijn door het gebruik van spraak- en videogesprekken. We kunnen onze gedachten, foto’s en opmerkingen met elkaar delen over alles en nog wat en hierdoor voelen velen van ons zich op de hoogte en verbonden. En het grootste pluspunt is dat we niet hoeven te betalen omdat het gratis is.

Hoewel we MySpace, hi5, Facebook, Twitter, WhatsApp, Instagram, Snapchat en LinkedIn, om er maar een paar te noemen, moeten bedanken voor het samenbrengen van ons, heeft dit allemaal een keerzijde.

Wat is de schaduwzijde van sociale media?

Verslaving: om te beginnen hebben we geen wetenschappelijk onderzoek nodig om erachter te komen hoe extreem verslavend het is. Overdenk de hoeveelheid tijd die u op uw telefoon besteedt aan het scrollen door profielen, kijkend naar een eindeloze stroom statussen, afbeeldingen en links. En om de een of andere reden kunnen we gewoon niet stoppen met scrollen. En hoe zit het met het feit dat velen van ons niet langer met de familie aan tafel kunnen zitten om een gesprek te voeren zonder om de paar minuten op onze telefoon te kijken. Is het omdat we allemaal niet in staat zijn enige zelfbeheersing uit te oefenen? Hoe kon iedereen zo verslaafd zijn aan hun telefoon zonder zichzelf te kunnen remmen ? Het antwoord is heel eenvoudig: conditionering en manipulatie. De enige reden waarom deze sociale media-apps gratis zijn, is omdat hun einddoel is om te verkopen en als u niet koopt, is de kans groot dat u het doelwit blijft. Apps zoals Facebook en Instagram hebben speciale algoritmen die het profiel en het gedrag van een persoon bestuderen en voorspellen wat die persoon leuk vindt op basis van de dingen die ze plaatsen of het soort foto’s dat ze leuk vinden. Deze algoritmen zijn zo geavanceerd dat ze je stemming kunnen voorspellen en suggesties kunnen doen in de vorm van foto’s, teksten of muziek. Dus nee, het is geen toeval dat je foto’s en berichten ziet die je interesseren, de apps zijn zo ontworpen dat je blijft scrollen …

Spionage: we hebben allemaal dat moment gehad waarop we het over iets willekeurigs hebben en de volgende keer dat we onze telefoons oppakken, doet Facebook of Google een suggestie voor je op basis van precies waar je het over had. Hoe vaak heb je een gesprek gehad over bruiloften, honden, vakanties of mode en dan verschijnen er foto’s en producten van diezelfde dingen? Of wat als je in het winkelcentrum bent en je ontmoet iemand willekeurig en de volgende keer dat je je Facebook opent, is die persoon nu een aanbevolen vriend ? Eng toch? Maar de waarheid is dat Facebook onder vuur is komen te liggen omdat het zijn gebruikers bespioneert en het is eigenlijk iets waar we per ongeluk op inloggen. Wanneer we Facebook of een andere sociale media-app downloaden, wordt ons eerst gevraagd om de app toestemming te geven om onze microfoon te gebruiken en toegang te hebben tot onze camera’s en als we willen, zelfs onze locatie.

Nepnieuws: vanwege sociale media volgen mensen geen echte nieuwskanalen meer die hun eigen onlineplatforms hebben, maar kiezen ze ervoor om alles te lezen wat iemand publiceert zonder het te  verifiëren . Stel je nu eens voor dat nepnieuws duizend keer wordt gedeeld .t “Een keer op keer vertelde leugen wordt de waarheid .” Hetzelfde geldt voor de verspreiding van nepnieuws. En wanneer dit gebeurt, wordt het voor echte nieuwsbronnen moeilijker om een goedgelovig publiek te heroveren dat al ten prooi is gevallen aan verkeerde informatie.

Depressie en angst: onderzoek heeft effectief aangetoond hoe schadelijk overmatige sociale media kunnen zijn voor onze geestelijke gezondheid. Hoezo? Stel je voor dat je wordt gebombardeerd door beelden van ‘perfectie’, beelden van rijke en beroemde beroemdheden die hun weelderige levensstijl leiden, beelden van gefabriceerde en kunstmatige schoonheid, van perfecte lichamen, perfecte levens en puur, onvoorwaardelijk geluk, en dan vergelijk je wat je ziet (op een dagelijkse basis) naar je ‘normale’ leven, dat ontbreekt aan alles wat perfectie definieert. Een dagelijkse inname daarvan heeft waarschijnlijk invloed op het gevoel van eigenwaarde en het zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat iemand zich angstig of depressief voelt omdat hij niet in staat is om een opzichtig leven te ‘leven’.

Nu je weet dat er een donkere kant is aan sociale media, is het misschien een goed idee om meer controle over je leven te krijgen en je niet te laten beheersen door de apps zoals ze hebben gedaan. U hoeft de sociale media niet af te schaffen, maar besteed minder tijd aan die apps en u zult zien hoeveel ze uw aandacht, uw energie en uw productiviteit hebben verbruikt.

Alicia Roopnaraine is een psycholoog bij de psychiatrische afdeling van de Georgetown Public Hospital Corporation. U kunt haar vragen of opmerkingen sturen via aliciaroopnaraine@gmail.com

Bron: Stabroek News

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *