De verschijning van Durga Mata

De verschijning van Durga Mata (Deel 1):

– Aantal armen
In haar oorspronkelijke verschijning heeft Durga achttien armen. Durga bezit namelijk de gecombineerde krachten van de negen avataara’s van Vishnu, die op aarde zijn verschenen. De tiende avataara, Kalki, moet nog komen, vandaar dat Durga de kracht van de negen incarnaties heeft. Toch bezit ze een gebundelde kracht van alle goddelijke energieën en is daardoor onoverwinnelijk. Op afbeeldingen heeft Durga meestal acht of tien armen. De acht armen verwijzen naar de achtvoudige natuur en de tien armen naar de tien zintuigen of de tien windrichtingen (en daarmee haar eigenschap om overal tegelijkertijd aanwezig te zijn).

dm

(Foto:Durga Mata)
De achtvoudige natuur wordt ashta prakriti genoemd en bestaat (op volgorde van laag naar hoog) uit prithvi (aarde), jala(water), agni(vuur), vaayu(lucht), aakaasha(hemel) , ahankaara [ahaṅkāra], mana en buddhi. Prithvi zijn de vaste elementen, jala de vloeibare elementen, agni hitte of vuur, vaayu de gasvormige elementen, aakaasha de ruimte, ahankaara het ego, mana de geest of zinnen en buddhi het verstand. De tien zintuigen zijn de vijf gyaanendriya en de vijf karmendriya. De gyaanendriya zijn: oren, huid, ogen, tong en neus. De karmendriya zijn: klank, gevoel, vorm, smaak en geur. Met hoeveel armen Durga ook wordt afgebeeld, meestal verwijzen ze naar de verschillende goddelijke energieën die in haar aanwezig zijn.

– Rode kleding


Rood is de kleur van overwinning, welvaart en liefde. Het symboliseert toewijding, geluk, leven, energie en creativiteit. Rood staat ook voor gevoel en zuiverheid. Verder staat rode kleding symbool voor de volgende eigenschappen van de drager: liefdadigheid, dapperheid, moed, beschermende capaciteit en bekwaamheid om het kwade te vernietigen.

 

 

– Tijger

Durga’s rijdier is een tijger. Een tijger is niet makkelijk te beheersen en toch is de tijger waarop Durga zit kalm en beheerst, ook al zit Ze zelfs op hem. Dit symboliseert dat Ze onbeperkte kracht bezit en die Ze gebruikt om dharma te beschermen en adharma te vernietigen.

– Shankha


In één van haar handen houdt Durga een shankha (schelphoorn). Het geluid van de shankha is oom, het geluid van de schepping en de enorme kracht van het Goddelijke. Het kalmeert de innerlijke en uiterlijke demonen en duidt daarmee de uiteindelijke overwinning van het goede op het kwade aan, van dharma op adharma. Zo brengt het welvaart. Oom heeft verschillende betekenissen, zoals wordt uitgelegd in het hoofdstuk Symbolen.

 

 

 

– Gada


De gada (knots) is een zeer krachtig wapen dat veel energie nodig heeft om het te gebruiken en wanneer het goed wordt gebruikt, is het in staat enorme vijanden te vernietigen. Daarmee symboliseert de gada de primaire kracht waaruit alle mentale en fysieke kracht is ontstaan. Durga is hier de draagster van, waardoor Zij de gemanifesteerde wereld in stand houdt met de energie die Ze in zichzelf houdt.’

 

 

– Zwaard
Het zwaard symboliseert de vernietiging van vijanden. Durga staat erom bekend grote demonen te hebben vernietigd met onder andere haar zwaard. Het zwaard staat niet alleen voor het vernietigen van uitelijke vijanden, maar ook de vijanden die in ons aanwezig zijn in de vorm van negatieve eigenschappen, zoals angst, woede, jaloezie, hebzucht en dergelijke. Daarmee symboliseert het zwaard ook wel kennis, die de scherpheid van een zwaard heeft. Kennis is vrij van alle twijfels en negativiteit.

 

Wordt vervolgd…..