De Verschillende Vormen van Yoga

Yoga heeft voor verschillende mensen een ander betekenis. Dit komt omdat er verschillende vormen van Yoga zijn. Hier zie je verschillende vormen met een korte uitleg wat ze inhouden.

Hatha Yoga

In het Sanskriet, betekent HA, zon en THA, maan. Hatha yoga wordt vandaag de dag wereldwijd beoefend door hen die verlangen naar gezondheid, vitaliteit en energie. Daarnaast draagt hatha yoga bij aan een heldere geest en concentratie.

Er is een kleine groep yogi’s die hatha yoga beoefenen als de belangrijkste methode om spirituele realisatie te verwerven. Hun heldere geest en pure, gezonde lichamen helpen hun om beter te mediteren.

 

Kundalini Yoga

Kundalini betekent letterlijk “opgerold” en wordt metaforisch gerepresenteerd door een opgerolde slang onderaan de wervelkolom. Deze vorm van yoga is relatief nieuw in het Westen. Het opent het hart, bouwt kracht op en bevrijdt de energie die onderaan de wervelkolom opgeslagen is. Kundalini is een van de meer spirituele vormen van yoga. Kundalini focust op ademhaling en beweging. Het daagt de beoefenaar zowel mentaal als fysiek uit. Het wordt ook de yoga van het bewust zijn genoemd.

Kundalini is een van de oudste vormen van yoga. Het wordt al sinds de tijd van de Upanishads in India befoefend. Yogi Bhajan, die op 16 jarige leeftijd meester was van Kundalini yoga, introduceerde deze vorm in 1969 in het Westen. Aanvankelijk werd het nooit in het openbaar onderwezen, totdat Bhajan de heimelijkheid in twijfel trok en Kundalini openlijk aan het publiek onderwees.

 

Bhakti Yoga

Bhakti yoga, oftewel devotionele yoga, is een van de meest natuurlijke paden voor hen die voornamelijk op zoek zijn naar emotionele vervulling en welzijn.

De “bhakta”, toegewijde, beoefend meditatie door de goddelijke aanwezigheid te visualiseren en te voelen. De bhakta put uit de liefde, adoratie en deelt zijn diepste gedachten en zorgen met Bhagvan totdat het er een continue stroom van bewustzijn is tussen de toegewijde en zijn of haar geliefde God(in).

Deze continue stroom brengt een super bewuste toestand met zich mee, welke bhava wordt genoemd.

 

Karma Yoga

Karma betekent “handelen.” Karma refereert naar het universele principe van oorzaak en gevolg.

Voor ieder gevolg is er een oorzaak, en de toegewijde realiseert, dat hij in zijn huidige toestand, hij de gevolgen ervaart, die toegeschreven kunnen worden aan oorzaken, die tot uiting zijn gebracht.

Hij ziet in, dat voor een betere en meer vervullend leven, hij zijn gedachten en gevoelens moet veranderen. Hij uit zich door zijn handelingen op zo’n manier, dat nieuwe oorzaken de plaats innemen van oude gewoontes en houdingen. Hierdoor is hij verzekerd van betere effecten, die hem en zijn naasten in het leven overkomen.

 

Jñana Yoga

Jñana betekent wijsheid of kennis. Jñana yoga is dus het pad van wijsheid en jnana meditatie heeft vele gezichten.

Het belangrijkste doel van jnana meditatie is de geest en de emotie terug te trekken van een kortzichtig beeld op het leven en te leven met de realiteit.

 

Rája Yoga

Rája betekent koninklijk. Raja yoga meditatie is in het algemeen gebaseerd op het sturen van de levensenergie om de geest en emoties in balans te brengen. Dit wordt gedaan om er voor te zorgen dat de aandacht makkelijk gefocust kan worden op het onderwerp van de meditatie, of Bhagvan zelf.

 

Mantra Yoga

Mantras zijn woorden, zinnen of klanken die aandachtig gerectiteerd worden. Bij mantra mediatie, wordt er gereciteerd, totdat de geest en emoties overstegen zijn en het superbewustzijn geopenbaard en ervaren wordt.

Aangezien de geest makkelijk dwaalt, is het ritme van de mantra een hulpmiddel om de geest eenvoudig terug te brengen naar het onderwerp van meditatie.

 

Tantra Yoga

Het woord tantra betekent letterlijk “uitbreiding.” Een tantra yogi focust zich op het uitbreiden van alle niveaus van zijn of haar bewustzijn, todat hij of zij de Ultieme Realiteit realiseert. Tantra focust zich op het dynamische aspect van de goddelijkheid, “Shakti” genaamd.

De tantrische toegewijde streeft er naar om een te worden met de spirituele dynamische energie, om persoonlijke beperkingen en onderbewuste blokkades te transformeren.

Ware tantra yoga is een puur pad, maar het wordt misbruikt door sommige zogenaamde volgelingen. Het doel van tantra yoga is de mannelijke en vrouwelijke aspecten van een persoon te doen ontwaken om zo spiritueel te ontwaken en te realiseren dat het hele universum een expressie is van de Kosmische Moeder.

 

Kriyá Yoga

Het woord kriyá betekent “intern handelen.” Wanneer je intern handelt, zijn lichaam en geest niet betrokken, omdat zowel de lichaam en de geest extern zijn.

Het ene moment gaan je gedachten in een bepaalde richting. Het volgende moment gebeurt er iets dat je raakt en gaan je gedachten in een andere richting. Op dezelfde manier, is de toestant van je lichaam veranderlijk en onderhevig aan externe factoren. Het ene moment voelt het lichaam zich lekker en zijn de oefeningen makkelijk, het volgende moment is het lichaam niet lekker en lopen de oefeningen voor geen meter. Je emoties zijn absoluut niet betrouwbaar. Van moment tot moment zijn ze anders.

De beoefenaar van kriyá yoga is intern onbeweeglijk, ongeroerd door externe omstandigheden.


Bron: http://www.sanatandharm.net/

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *