De zeven grote Cakra’s

Cakra’s zijn energiecentra gelegen in de nabijheid van specifieke organen van het fysieke lichaam, m.n. bij de endocriene klieren. Ze zijn met elkaar verbonden via een langs de wervelkolom lopend centraal kanaal, Sushumná geheten. De cakra’s kunnen middels meditatie en yoga-oefeningen geactiveerd worden.

De zeven grote cakra’s zijn:

  • De basis- of wortelcakra (múládhára): ligt aan het onderste eind van de wervelkolom en is de verbindingsschakel met de natuur en de aarde. Het wordt daarom geassocieerd met allerlei hoedanigheden van fysieke aard: het lichaam, de zintuigen en sensualiteit, de sekse, agressie en zelfverdediging. De energieën uit deze cakra beïnvloeden ook de lagere delen van het bekken, de heupen, benen en voeten.
  • De sacraalcakra (svadishthána): bevindt zich ter hoogte van het heiligbeen tussen de wortel- en navelcakra en wordt geassocieerd met alles wat met creativiteit en seksualiteit verband houdt. Het is de zetel van vreugde en de plaats waar het ‘innerlijke kind’ oorspronkelijk thuis hoort. De energieën ervan beïnvloeden verder de baarmoeder, nieren, endeldarm en onderrug.
  • De zonnevlecht- of navelcakra (maṇipura): zit tegenover de plexus solaris, de plaats waar we ‘kriebels in de buik’ ervaren. Hier vinden het verstand en ego hun expressie. Ook worden de ‘lagere’ emoties met angst als grondslag gegenereerd (vrees, onzekerheid, jaloezie, woede enz.). Hier bevindt zich de belangrijke schakel tussen het verstand en de emoties. Alles wat wij denken, positief of negatief, heeft grote invloed op onze gevoelens en emoties. In de navelcakra worden de negatieve energieën verwerkt, die verband houden met gedachten en gevoelens.
  • De hartcakra (anáhata): bevindt zich in het midden van de borst; is de zetel van de ziel, onze innerlijke gids en van ‘hogere’ emoties op de grondslag van onvoorwaardelijke liefde, z.a. mededogen, ware liefde, vriendschap, genegenheid. De energieën ervan beïnvloeden ook het hart, de longen, bronchiën, borst, bovenrug en armen.
  • De keelcakra (vishuddhi): speelt een rol in alle vormen van communicatie en expressie, z.a. spraak, schilderkunst, dans, muziek. Ook wordt het met waarheid en waarachtige expressie van de ziel geassocieerd. De energieën ervan beïnvloeden de organen in de keel, hals, neus, mond, oren en het gebit.
  • De voorhoofdscakra (ajna): zit midden op het voorhoofd; is de zetel van intuïtie en kennis van de ziel en reguleert de activiteiten van alle eronder gelegen cakra’s. Het zorgt voor evenwicht tussen de kracht van het denken en de mentale vermogens. De energieën ervan beïnvloeden de zenuwen van het hoofd, de ogen en het gezicht.
  • De kruincakra (sahasrára): de ‘duizendbladige lotus’ bevindt zich bovenop het hoofd en is de poort voor de opname van spirituele energieën. Het is onze rechtstreekse schakel met de bron en wordt geassocieerd met alles wat verband houdt met onze geestelijke groei. De energieën ervan beïnvloeden verder de hersenen en de rest van het lichaam.