Demonstraties verstoren oogst Darjeeling-thee

Manifestaties in de Indiase stad Darjeeling verstoren de cruciale oogst van de prestigieuze thee uit de regio. Daarvoor waarschuwen experten uit de sector vandaag.

De stad in het noordoosten van India lijdt onder separatistische onrust, waardoor winkels gesloten werden en toeristen de stad ontvlucht zijn. De onrust heeft zich bovendien verspreid naar de omliggende heuvels, waar zich heel wat theeplantages bevinden.Door de betogingen wordt er niet geoogst, terwijl dit normaal gezien de belangrijkste oogstperiode van het jaar is. “De onrust had op geen slechter moment kunnen komen”, zegt Sandeep Mukherjee, consultant voor de Darjeeling Tea Association. “Ze zorgt voor bijkomende druk op de theeplantages van Darjeeling, die al de impact ondervinden van de klimaatverandering, een daling van de prijzen op de wereldmarkt en hoge productiekosten.”

In de theesector van Darjeeling werken 57.000 mensen, goed voor een jaarlijkse productie tussen 8.000 en 10.000 ton thee. Er wordt vijf keer per jaar geoogst.

Bron: HNL