Depressie

 

Een depressie is een voortdurend aanwezige sombere stemming die langer dan twee weken duurt en niet vanzelf verdwijnt. Bent u al een aantal weken somber en hebt u nergens meer zin in? Dan kan het zijn dat u een depressie hebt.

Wat is depressie?

U hebt geen zin meer om dingen te ondernemen en er is niets wat u kan opvrolijken. De ene depressie is ernstiger dan de andere, maar over het algemeen geldt dat de vitale kenmerken van een depressie toenemen als de depressie langer duurt.

Depressies komen veel voor. De kans dat u ooit een ernstige depressie krijgt is zelfs 1 op 20 en in het algemeen hebben vrouwen vaker last van een depressie dan mannen. Ook kinderen en ouderen kunnen een depressie krijgen. Een depressie kan kort duren, maar ook maanden of zelfs jaren duren. Als u minstens twee jaar depressief bent spreken we van een chronische depressie. Op onze infographic depressie staat overzichtelijk meer informatie over depressie of download en print onze folder met alle informatie.

Wat is het verschil tussen een dip en een depressie?

Bekijk het filmpje.

Soorten depressie

Wat is depressie? Er bestaan verschillende soorten depressies. De een ontstaat bijvoorbeeld tijdens of na de zwangerschap en de ander in het najaar, wanneer de dagen korter en kouder zijn. Bij PsyQ behandelen we de volgende depressies:

Symptomen depressie

Over het algemeen spreken we van een depressie als u dagelijks, meer dan 2 weken lang, last hebt van onderstaande symptomen. Tekenen van depressie zijn:

 • U bent somber of neerslachtig
 • U heeft minder plezier in het leven
 • U eet minder of juist meer
 • U hebt last van slapeloosheid
 • U bent vermoeid
 • U heeft last van concentratieproblemen
 • U denkt aan zelfdoding

Herkent u deze depressie kenmerken? Neem dan contact met ons op.

Behandeling depressie

Een depressie is goed te behandelen, mits de depressie symptomen in een vroeg stadium worden ontdekt. In sommige gevallen gaat een depressie vanzelf over, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Als een depressie niet behandeld wordt loopt u het risico om een ernstige depressie te krijgen.

Verschijnselen depressie
Als u depressieve klachten hebt is het belangrijk dat u eerst uw huisarts bezoekt. Deze kan u doorverwijzen naar PsyQ voor een behandeling door een gespecialiseerde arts of psycholoog. PsyQ biedt verschillende behandelingen tegen depressie aan, zodat er altijd wel een behandeling past bij uw verschijnselen.

Oorzaken depressie

De oorzaken van een depressie zijn erg divers. In veel gevallen speelt kwetsbaarheid een rol. Ook ingrijpende gebeurtenissen kunnen er voor zorgen dat er een depressie ontstaat. Depressie oorzaken kunnen zijn:

 • Genetische factoren: erfelijke aanleg
 • Sociale- en omgevingsfactoren: het verlies van een dierbare of het wegvallen van sociale steun
 • Cognitieve oorzaak: een negatieve ervaring in de jeugd kan ervoor zorgen dat u de negativiteit op uzelf betrekt. Dit maakt gevoelens los van bijvoorbeeld waardeloosheid
 • Hormonale ontregeling: chemische ontregeling in de hersenen die u kwetsbaarder maakt voor een depressie

Depressie herkennen

Een vraag die de behandelaars van PsyQ vaak gesteld wordt is: ‘Hoe herken je een depressie?’ Het is mogelijk om een depressie in een vroeg stadium te herkennen als u let op onderstaande signalen. Met deze lijst kunt u ook een depressie herkennen bij anderen.

Herken een depressie:

 • Uw stemming: Zit u minder lekker in uw vel dan gebruikelijk of voelt u zich emotioneel instabiel? Dat kan een vroeg teken van een depressie zijn.
 • Minder interesse en plezier: Als u minder geniet van dingen waar u voorheen wel erg van genoot, kan het zijn dat u een depressie ontwikkelt.
 • Lichamelijke klachten: Er zijn meerdere lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, spierpijn of slapeloosheid, die erop kunnen wijzen dat u niet lekker in uw vel zit.
 • Werkgerelateerde klachten: Een burn-out of toegenomen ziekteverzuim
 • Verslaving: Als u niet lekker in uw vel zit grijpt u misschien sneller naar alcohol of drugs.

Bekijk ook onze factsheet depressie waarop overzichtelijk meer informatie over depressie staat.

TOPGGz keurmerk

Depressie ambulant, team therapieresistente depressie van PsyQ heeft het TOPGGz keurmerk. Hiermee heeft deze afdeling bewezen te voldoen aan strenge criteria.
De patiënt krijgt op een afdeling met dit keurmerk hoog gespecialiseerde zorg (topklinische zorg) die gebaseerd is op de laatste wetenschappelijke inzichten, al dan niet door eigen onderzoek. De uitkomsten van die onderzoeken worden verwerkt in de behandelingen. Hierdoor krijgt de patiënt een behandeling die gebaseerd is op de meest recente inzichten.
Naast Depressie ambulant, team therapieresistente depressie hebben ook de PsyQ afdelingen ADHD bij volwassenen en het programma Angststoornissen dit TOPGGz keurmerk. Lees meer over dit keurmerk.

Bron: Psyq

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *