Derde Ratha Yátrá-festival succesvol

Op feestelijke wijze zijn de beelden van de Srí Srí Jagannátha, Baladeva en Subhadrá Máháráni zaterdagmiddag op een kar getrokken vanuit Mátá Gauri naar de Hare Krishṇa mandir aan de Kwattaweg. Het is de derde keer dat het Ratha Yátrá-festival in Suriname is georganiseerd door de Internationale Gemeenschap voor Krishṇa Bewustzijn (Iskcon). De symboliek erachter is dat mensen hun band met Krishṇa als Almachtige herstellen en dat ze spiritueel groeien.

Werelwijd

“Srí Srí Jagannátha is niemand anders dan Krishṇa zelf. Hij wordt vergezeld door zijn broer Baldeva (Balram) en zusje Subhadrá. Het feest wordt al eeuwen heel groots gevierd in India, maar werd in 1968 voor het eerst geïntroduceerd in San Francisco door Bhaktivedanta Swami Prabhupada als grondlegger van de Iskcon” , vertelt Prakash Ramautar van de organisatie. Tegenwoordig wordt in alle grote steden over de hele wereld de Ratha Yátrá gehouden. In Suriname begon de traditie twee jaar geleden. “Er is heel veel interesse en de groep die meedoet, neemt toe. Voor ons land betekent dit festival ook veel, want we krijgen de zegen van de Almachtige en dat gaat gepaard met voorspoed. Als onze band met God is hersteld, dan zal het, het individu maar ook het collectief veel beter vergaan.”

Bewustzijn verheffend

Voordat de stoet vanuit Mátá Gauri vertrekt worden er droge kokosnoten voor de kar kapot geslagen. Het vruchtvlees van de kokos, wordt als offerande onderling verdeeld. Dansend en zingend vertrekt de menigte daarna, begeleid door de politie, naar de Hare Krishṇa mandir waar ook vicepresident Ashwin Adhin aanwezig is. “Bewustzijn is op dit moment een probleem in de wereld. Er zijn zoveel dingen die ons bewustzijn aanvallen. De hele wereld praat over bewustzijn. Twee belangrijke bijdragen die de Iskcon levert zijn: dat de organisatie een bindende factor vormt voor alles dat bewustzijn verheffend is en dat toewijding en devotie bij de Iskcon centraal staan. De Iskcon gaat voorbeeldig en in volledige toewijding en overtuiging om met God”, zegt Ashwin Adhin.

Devotie

“Het trekken van de kar ging zo soepel. Het was een bijzondere ervaring. Vooral bij de helling bij Mátá Gauri dacht ik dat we echt veel kracht zouden moeten zetten, maar het ging moeiteloos”, blikt een deelnemer terug. Op het terrein van Iskcon worden alle aanwezigen vergast op zoetigheid, fruit, snacks en een vedische maaltijd. Naast toespraken wordt er ook gezongen en gedanst. De Iskconjongeren presenteren een toneelstuk waarin het verlangen van Krishṇa naar khádjá (Indiase zoetigheid) wordt uitgebeeld. Iskcon is sinds 1990 actief in Suriname en heeft een vaste groep van ruim dertig personen. Wekelijks wordt de tempeldienst door ongeveer zestig mensen bijgewoond. “Vrouwen krijgen bij ons de gelegenheid om priesterlijk werk te doen”, vertelt Prakash Ramautar. Hij ziet de groep graag groeien. “Als we echte geluk willen ervaren, dan is het belangrijk om ons spiritueel te ontwikkelen. De weg van devotie is voor dit tijdperk, de meest  effectieve manier om geestelijk te groeien. We gebruiken de Hare Krishṇamantra om God en zijn energie aan te roepen”.

 

Bron: De Ware Tijd ( 24 september 2018)