Deze sneakers scoren het allerhoogst op duurzaamheid

Ethletic sneakers
Ethletic sneakers

Groen of grijs

Schoenen versleten? Ga nu eens voor duurzame sneakers, gemaakt zonder kinderarbeid, uitbuiting, slechte werkomstandigheden of milieuvervuiling. Ethletic sneakers doen het namelijk anders.

Simpel. Ethletic gebruikt geen dierlijke materialen zoals leer in zijn schoenen. Vooral het looien van leer is door de giftige chemicaliën ongelooflijk vervuilend en ongezond. Maar dus ook geen dierlijke vetten, lijm of kleurstoffen.

Waar zijn die schoenen dan wél van gemaakt?

Gecertificeerd biologisch en fairtrade katoen. De zolen zijn van FSC-gecertificeerd en fairtrade natuurrubber. De ringetjes voor de (bio-katoenen) veters zijn van gerecycled aluminium. Kunststof zit er niet in.

En de arbeidsomstandigheden?

 

De sneakers worden in een kleine Fair Trade-fabriek in Pakistan gemaakt. De katoen komt van biologische/fairtrade plantages in India en het gecertificeerde rubber uit Sri Lanka. Op alle plantages en in de fabriek worden de arbeidsomstandigheden goed gemonitord en krijgen de mensen een eerlijk loon, plus de zogenaamde ‘fairtrade bonus’: een extra bedrag waarmee bijvoorbeeld een watersysteem kan worden aangelegd of een school gebouwd.

Doet Ethletic dit zelf?

Nee, maar Ethletic is wel actief betrokken bij een aantal van zulke projecten. Werknemers van de schoenfabriek krijgen een extra toeslag voor de productie van de Ethletic producten: 15 procent van de productiekosten. Hiervan worden een ziekenfonds en pensioenfonds afgesloten en het wordt gebruikt voor onderwijsmateriaal van de kinderen.

Maar zijn die sneakers ook een beetje mooi?

Ze zien er prima uit. Er is ook veel keuze aan kleuren en modellen. Ethletic sneakers worden in Nederland verkocht door het ‘groene’ bedrijf Lotika. En voor je het vraagt: ze zijn niet goedkoop, maar ook niet schokkend duur. En ze gaan jaren mee.

Wordt er ook nog gelet op de verpakking?

Wat denk je? De schoenendozen zijn gemaakt van recycled papier en zonder onnodige opdruk of kleurstoffen. Schoenenzakken zijn gemaakt van biokatoen.

Zijn er nog meer van zulke duurzame schoenmerken?

Op de kritische, onafhankelijke vergelijkingssite Rank a Brand scoren Ethletics het allerhoogst. Al zouden ze het nóg beter kunnen doen, zegt de site, bijvoorbeeld door meer precieze cijfers te geven. Ook zouden ze wat concreter aan de vermindering van broeikasgassen kunnen werken. Maar toch laat Ethletics op duurzaamheid alle andere schoenenmerken mijlenver achter zich. De enige schoenen die een piepklein beetje in de buurt komen, zijn van Veja en van Birkenstock.

Birkenstock? Echt waar?

Die schoenen worden in Duitsland gemaakt, dus met de arbeidsomstandigheden zit het automatisch snor. Maar wat milieu, CO2-uitstoot en grondstoffen betreft kunnen ze nog een héél stuk beter, zegt Rank a Brand.

Bron: de Volkskrant