22 oktober – Dhanteras

Twee dagen voor het Diválifeest wordt de geboortedag gevierd van Dhanvantari, goddelijk aspect van gezondheid en genezing. Deze dag is bekend als Dhanteras. Dhan is rijkdom en teras 13de dag.

Dhanvantari is de incarnatie van Vishṇu Bhagaván en wordt beschouwd als de grondlegger van de Áyurveda. Hij was een Indiase arts en een van ’s werelds eerste chirurgen. Hij wordt gezien als Vishṇu met vier handen, geneeskundige kruiden in de ene hand en een pot met onsterfelijkheidsnectar, genaamd Amrit, in de andere hand. Hij verscheen tijdens het karnen van de kosmische oceaan van melk (samudra manthan) om Amrit te geven aan de Devtá’s. Vishṇu voorspelde toen dat Dhanvantari weer zou verschijnen in de wereld om aan de mensheid de wetenschap van Áyurveda te brengen.

Op deze dag wordt ter ere van Yamráj een diyá aangestoken bij de schemering op het erf ten zuiden van uw huis, met het gezicht naar het zuiden gericht, en met de batti in de diyá naar het zuiden geplaatst. U kunt in uw huis een diyá aanmaken om Bhagván Dhanvantari welkom te heten.