Diabetes Mellitus: een sluipmoordenaar

Diabetes Mellitus (DM) is in de volksmond meer bekend als suikerziekte. DM komt van het Griekse woord “diabetes” (“dia” is door en “betes” is gaan), wat duidt op het feit, dat men meer vocht verliest dan men kan drinken. “Mellitus” is een Latijnswoord en betekent zoet. Toegevoegd aan diabetes duidt dit op “zoete urine”.

In de maag en de darmen wordt uit het voedsel dat we eten, glucose gemaakt.
Van hieruit gaat glucose naar het bloed. Onze lichaamscellen nemen deze glucose op en gebruiken het als brandstof. Net zoals een auto benzine nodig heeft om te rijden, net zo heeft ons lichaam glucose nodig, zodat we kunnen werken, lopen, leven enz. Om glucose uit het bloed te halen en naar de cellen te brengen is insuline nodig.

Insuline is een hormoon, dat wordt gemaakt door de pancreas of alvleesklier. Dit hormoon zorgt ervoor dat glucose vanuit het bloed naar de cellen kan gaan en dus dat het glucosegehalte in het bloed niet te hoog wordt. Bij mensen met DM maakt de alvleesklier geen of te weinig insuline of de insuline werkt niet goed, waardoor glucose niet in de cel kan. Hierdoor wordt de glucose in het bloed hoog.

Klachten van DM
Men kan o.a. de volgende klachten krijgen: moe of slaperig voelen, last hebben van veel plassen en erge dorst.

Complicaties
Door het hoge glucosegehalte in het bloed kunnen er afwijkingen optreden aan de bloedvaten (z.a. aderverkalking) en de zenuwen. Hierdoor kunnen belangrijke organen z.a. het hart, de hersenen, de nieren, de ogen niet voldoende zuurstof en voeding krijgen en sterven dan af (infarct). Dit proces kan jaren duren, waarvan de patiënt in het begin niets hoeft te merken. Daarom zegt men dat DM een sluipmoordenaar is.

Doordat de zenuwen van bv de benen aangetast zijn, is het gevoel ook verminderd. De patiënt voelt dan niet dat hij op bv. een punaise of doorn getrapt heeft. Daarom wordt geadviseerd om niet op blote voeten te lopen en elke dag de voeten te inspecteren. Want een kleine wond kan ertoe leiden dat de voet of het been moet worden geamputeerd. Voorkomen is beter dan genezen!

Een goede mondverzorging is ook belangrijk om complicaties te voorkomen. Ga minstens om de 6 maanden naar de mondhygiënist of tandarts.
Indien iemand met DM ook nog andere risicofactoren heeft z.a. roken, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, overgewicht, dan is de kans vele malen groter om complicaties z,a een  infarct te krijgen.

Behandeling
Het is van eminent belang om niet nonchalant om te gaan met DM en het glucosegehalte zo normaal mogelijk (rond de 6 mmol/l) te houden met dieet, medicijnen en veranderen van leefstijl (stoppen met roken, afvallen bij overgewicht, sporten etc.). Want DM is een van de belangrijkste oorzaken van hart-en vaatziekten, welke nog altijd doodsoorzaak no 1 zijn in Suriname.

Hoe bewaar ik mijn geneesmiddelen tegen Diabetes Mellitus?

  • Bewaar insuline NOOIT in het zonlicht.
  • Een geopende ampul insuline kan het best in de koelkast bewaard worden, maar NIET in het vriesvak en ook
  • NIET te dichtbij het vriesvak.
  • Insuline in een pen of voorgevulde spuit kan4-6 weken veilig bewaard worden op kamertemperatuur(tussen de 150 en 250 Celsius)
  • Bloedglucoseverlagende tabletten z.a. Daonil, Glucophage, Rastinon moeten op kamertemperatuur bewaard worden. Het liefst in een donkere kast welke niet in de zon staat.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *