Diakonessenhuis houdt discussie-ochtend over Diabetes Mellitus
14 november is het Wereld Diabetes Dag. Daarom heeft het Diakonessenhuis op vrijdag 11 november een discussie-ochtend gehouden over Diabetes Mellitus (DM).
Mw. Mangroe, verpleegkundig direkteur, opende de ochtend met een welkomswoord. Het doel is aandacht vragen en bewustwording creeren voor suikerziekte, want in 2021 leden 500 miljoen personen aan deze ziekte en de verwachting is dat tegen 2030 het aantal 643 miljoen zal zijn. Het thema was: ” Toegang tot de zorg?
Hoe is dat in Suriname geregeld; de preventie, de medicatie enz.?
Drs. Liesbeth Berggraaf, arts tevens gastspreker, is zeer bezorgd, dat ongeveer 11% van de bevolking van Suriname met 600.000 inwoners, dus 66000, diabeet is. 1 % van hen heeft hartproblemen, 20% heeft nierschade e.a. complicaties. Het grootste probleem is de samenwerking in Suriname. De opleidingen zijn goed in de acute zorg; daarom gaan verpleegkundigen en medici weg naar het buitenland. Diabetes is geen acute maar een chronische life-time zorg. Diabeten zijn op hun familie aangewezen en volgen de adviezen meestal niet om hun life- style te veranderen. De organisatie van de zorg is ons struikelblok. De diabetes educatie is een life-time proces, zowel voor de medici als de verpleegkundigen, maar vooral belangerijk voor de patient. Diabetisch verpleegkundige J. Sapoen- Hardjopawiro sprak over ” van lijden naar leiden”. Patienten moeten zichzelf leiden uit het lijden van de ziekte. 43 jaar is de gemiddelde leeftijd van patienten waar Diabetes Mellitus wordt vastgesteld.
Mw. Angelika Namdar van de Diabetes Vereniging Suriname ging in haar presentatie in op “access to care”. Ze verwees naar Zuid- Amerika waar DM ernstig groeiende is. De toekomst van diabetici ziet er niet rooskleurig uit als ze hun life-style niet aanpassen. De droomvliegtuig om te reizen wordt dan ons ziekenhuisbed.
Diabetici hebben wel toegang tot care echter niet genoeg en niet overal. Het leven met DM w.o. extra stress, verminderde sexualiteit, honger, dorst, extra plassen, vermoeidheid, anansi in de voeten, gevoelloosheid en aangepaste voeding en drank, zijn de dagelijkse uitdagingen. Ook vele bezoeken naar de huisarts, apotheek, lab, specialisten, voetverzorgers, oogarts enz. zijn een deel geworden van het leven van de diabeet. Hoe doen de armen? En zij die geen Bazo kaart of busgeld hebben? Hoe ervaren zij de toegang tot care? Als laatste spreker ging drs. Eltenberg van het Staatsziekenfonds in op de dienstverlening en voorlichting, die ook door dit fonds aan diabeten worden gegeven. Na de presentaties was er een discussie met de aanwezigen.
OHM