Diváli vanaf 2023 een openbare schoolvakantie in New York City

Diváli, het Hindu feest dat bekend staat als het Lichtjesfeest, wordt vanaf volgend jaar een openbare schoolvakantie in New York City.
Burgemeester Eric Adams kondigde donderdagochtend tijdens een persconferentie de plannen aan om de vakantie op te nemen in het rooster van de openbare scholen; dit deed hij samen met de staatsvertegenwoordiger Jenifer Rajkumar en de kanselier van het ministerie van Onderwijs, David Banks.
Wetgevers verruilden de Jubileumdag, traditioneel gevierd op de eerste donderdag in juni, voor Diváli in de openbare schoolkalender. Diváli is een groot Hindu festival, en wordt ook gevierd door sommige Boeddhisten, Sikhs en Jains. De datum van Diváli fluctueert. Dit jaar begint de vijfdaagse vakantie in New York op 24 oktober.
“De tijd is gekomen om de meer dan 200.000 New Yorkers van het Hindu, Boeddhistische, Sikh- en Jain-geloof te erkennen, die Diváli vieren”, zei Rajkumar, die tijdens de persconferentie wetgeving invoerde om Diváli te erkennen. Ze noemde de Jubileumdag ‘een obscure en verouderde dag’ in vergelijking met Diváli, dat wordt gevierd door een ‘groeiend aantal New Yorkers’.

“Mensen hebben gezegd dat er gewoon niet genoeg ruimte is in de schoolkalender van New York City om een Diváli-schoolvakantie te hebben”, zei de raadsvrouw. “Nou, mijn wetgeving maakt de ruimte”.
Het nieuwe schoolrooster heeft nog steeds 180 schooldagen, zoals vereist door de onderwijswetten van de staat, voegde Rajkumar eraan toe. Zij verwees ook naar luchtige beschrijvingen van Adams als “de Hindu-burgemeester” vanwege zijn op planten gebaseerde dieet en meditatie. Tijdens de conferentie noemde Adams de beslissing een ‘langverwachte’ erkenning van Hindu, Sikh-, Jaïnistische en Boeddhistische gemeenschappen. “We gaan kinderen aanmoedigen om te leren wat Diváli is”, zei hij. “We gaan ze laten praten over wat het is om het Lichtjesfeest te vieren, en hoe je het licht in jezelf aandoet”. Als we deze periode nemen om Diváli te erkennen, erkennen we het licht dat in ons is, het licht dat duidelijk de duisternis kan verdrijven”, zei de burgemeester.

Bron: www.cnn.com