Diváli Viering

Diváli komt van het Sanskritwoord Dipávali, dat een rij lampjes betekent. De feestelijke verlichting is het symbool van dit feest. Vandaar dat Dipávali ook Díp-utsav, het lichtfeest genoemd wordt. Hierbij staat één thema centraal, nl. de overwinning van het licht op de duisternis, van het goede op het kwade, van kennis op de onwetendheid, van recht, waarheid en orde op onrecht, onwaarheid en chaos, van welvaart en voorspoed op armoede en werkloosheid. Daarom is Diváli in de eerste plaats gewijd aan Mahá-Lakshmí, Goddelijk Aspect, Godin van het licht, geluk en voorspoed, van schoonheid en rijkdom, en de beschermster van moraal en ethiek.
In Suriname wordt Diváli dan ook groots gevierd, met optochten, verlichting van huizen/kantoren etc.

Diváli activiteiten:
De Culturele Unie Suriname organiseert een Diváli viering op het Onafhankelijkheidsplein, van 03 t/m 08 november 2018, alwaar de grote Suriname Diyá aangestoken wordt. Dagelijks zijn er culturele programma’s van 19.00 tot 22.00 u.

Jongeren verenigd in Stichting Máruti Nandan organiseren in samenwerking met het Bestuur van de Shrí Lakshmínáráin Mandir een Diváli viering op maandag 05 november 2018, in de Shrí Lakshminarain Mandir die gevestigd is aan de Nieuwe Grondweg 210 (hoek Pt. Paltantewarie weg), van 19.15 tot 23.00 u. Van 19.15 tot 21.15 u. is er een praalwagenoptocht. En van 21.30 tot 23.00 u. is er Nát.ak van Mastáná Khelárí. Voor meer info kan er contact opgenomen worden met dhr. Soemit- 8527430.

OHM


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *