Diváliviering op Onafhankelijkheidsplein gaat door

De jaarlijkse diváliviering op het Onafhankelijkheidsplein, die meestal enkele dagen voor Diváli plaatsvindt, zal ook dit jaar voortgang hebben. “We hebben de districtscommissaris en regering natuurlijk om toestemming gevraagd of wij het, weliswaar in aangepaste vorm vanwege COVID-19, door mogen laten gaan en kregen vandaag nog een brief van het Ministerie van Volksgezondheid dat het door mag gaan, maar dan wel onder enkele strenge voorwaarden”, zegt Anil Manurat, de voorzitter van de Culturele Uni Suriname (CUS).

De Suriname Diá zal dit jaar op 12 november tijdens een korte ceremonie worden aangestoken. “Alleen een beperkte groep van 50 tot 60 gasten is toegestaan om op het Onafhankelijkheidsplein aanwezig te zijn en voor de rest zal het gebied worden afgezet voor twee uurtjes, zodat anderen zich ook niet in en rondom de omgeving kunnen bevinden. Alles zal dit jaar van begin tot eind live uitgezonden worden via tv, zodat de duizenden mensen die eigenlijk jaarlijks naar de plein komen, de activiteiten gewoon rustig van huis uit kunnen volgen”, legt Manurat uit.

Hij zegt verder dat er een kort podiumprogramma met enkele optreden zal zijn, waarna de Suriname Diá zal worden aangestoken. De plek waar de diá tot na de dag van Diváli zal blijven staan, zal dit jaar volledig worden afgezet, zodat mensen ook gedurende de andere dagen niet zomaar ernaartoe kunnen. Dit jaar zal het dus ook niet mogelijk zijn bij de diá een bloemoffer te doen of ghee bij te schenken. “Ja, het is Diváli en wij moeten bepaalde culturele activiteiten door laten gaan, maar de veiligheid van de mensen gaat voor, weliswaar op een aangepaste manier, dit jaar Diváli moeten vieren”, zegt de CUS-voorzitter.

Times of Suriname  4-11-2020

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *