Dodental zware aardbeving in Mexico loopt op naar 149

Mexico is dinsdag weer getroffen door een krachtige aardbeving. De beving had een magnitude van 7.4. Er zijn zeker 149 mensen om het leven gekomen.

De aardbeving richtte in elk geval schade aan in drie grote staten. Zeker 64 doden vielen in de staat Morelos, onder Mexico-Stad.

In de hoofdstad zelf kwamen volgens burgemeester Miguel Mancera zeker 36 mensen om het leven en vielen er ten minste zeventig gewonden. Ook zijn er zeker 44 gebouwen geheel of gedeeltelijk ingestort. Volgens Mancera hebben reddingswerkers al zo’n vijftig tot zestig slachtoffers van onder het puin weten te bevrijden.

Ook vielen er veel slachtoffers in de staat Puebla, waar het centrum van de beving zich bevond, op zo’n 120 kilometer ten zuidoosten van Mexico-Stad. Daar kwamen zeker 29 mensen om het leven. 

De autoriteiten in de deelstaat Mexico, waar Mexico-Stad vroeger deel van uitmaakte, hebben zeker acht doden bevestigd.

Het staatsstroombedrijf liet via Twitter weten dat zeker 3,8 miljoen mensen in de nasleep van de beving zonder elektriciteit zitten.

Duizenden mensen zijn de straat op gegaan. De sfeer is volgens ooggetuigen angstig.

Mexicanen zoeken veilig heenkomen op straat tijdens aardbeving
 
Mexicanen zoeken veilig heenkomen op straat tijdens aardbeving

Veel gruis

Autoriteiten melden dat er in diverse gebouwen branden zijn uitgebroken. Veel geparkeerde auto’s zijn bedekt door een laag gruis dat van gebouwen is afgevallen.

Het vliegveld van Mexico-Stad heeft alle vluchten tot nader orde opgeschort. Eerst moet worden gecontroleerd of de start- en landingsbanen beschadigd zijn.

Negentig mensen

Twee weken geleden werd Mexico ook al opgeschrikt door een aardbeving. Deze had een magnitude van 8,1. Hierbij kwamen zeker 98 mensen om het leven.

De meeste slachtoffers vielen in de zuidelijke staat Oaxaca. 

Oefening

Het is dinsdag exact 32 jaar geleden dat Mexico-Stad werd getroffen door een beving met een magnitude van 8,1. Hierbij vielen vele duizenden doden. Zeker dertigduizend mensen raakten gewond en vijftigduizend tot honderdvijftigduizend Mexicanen waren in één keer dakloos. 

De nieuwe aardbeving trof Mexico-Stad enkele uren na een grote rampenoefening ter gelegenheid van de herdenking van de aardbeving van 1985, waarin de chaos na een aardbeving werd gesimuleerd.

 Bron: NU.nl