DRIVE THRU PHAGWA BARA COOKOUT IN LALLA ROOKH

Ook bij het Phagwafeest heeft covid-19 de creativiteit beinvloed. Gisteren werd in het lalarookh-gebouw een bara drive through gehouden om toch de feestsfeer enigszins te behouden.

Paramaribo- Er lagen heel wat plannen na de eerste bara-wedstrijd, die gehouden werd in verband met phagwa; dit jaar zou de organisatie groter uitpakken. “Nee, we hebben juist deelnemers moeten schrappen dit jaar. Niemand zit te wachten op een derde golf coronabesmettingen”, vertelt Bhagwan Gangaram Panday bestuurslid van Stichting Organisatie Hindoe Media (OHM). Vandaar dat er deze keer voor een drive thru bara event is gekozen op zondag 28 maart te Lalla Rookh. Op het terrein zelf zal de competitie plaatsvinden tussen ongeveer tien deelnemers. Zij zullen tegen elkaar uitkomen voor de felbegeerde titel van bara-koning of koningin. Omdat de organisatie OHM en Nationale Stichting Hindoestaanse Immigratie een gezonde levensstijl promoten, willen ze gezondere bara’s op deze dag presenteren. Er is voornamelijk voor deze snack gekozen, want het is onmisbaar op de Hindoestaanse feesten. Het type bara’s dat in verschillende zaken tegenwoordig wordt verkocht, zijn commerciële hartige snacks, die meer meel hebben dan wat anders. Hoe zagen de bara’s er vroeger uit?

Vroeger

“De klassieke bara zag er heel anders uit; het was sowieso massief(volume) en werd met urdi en met dhal gemaakt. Het deeg bestond voor bijna 100% daaruit. Door steeds meer blom toe te voegen in het recept hebben we nu de luchtige blombara’’, vertelt Radjen Baldew, ex-voorzitter van OHM. Hij vertelt verder dat de luchtig gebakken deegproducten gewoon gemaakt zijn van gefrituurde blom, met een smaakje.

De perfecte bara moet urdi of gele erwten hebben, niet te hard zijn en ook niet te luchtige, de juiste verhouding djiera en knoflook. Verder moet het op een juiste temperatuur gebakken worden en vooral het gaatje in het midden mag niet ontbreken. Er wordt ook altijd tayerblad in het deeg verwerkt. In India zijn er zeker zes soorten bara’s die we hier niet kennen. Op de vraag of wie die terug zullen zien op het festijn,weet Baldew nog geen antwoord te geven.

 

Good food

De lunch die elk jaar georganiseerd wordt voor tehuizen is dit jaar eveneens niet doorgegaan. Zondag zullen de culturele optredens ook geen voortgang vinden. “We zullen het thuis met het gezin moeten vieren”. De stichting OHM heeft wel een Healthy Lifestyle Good Food project met diverse medici, diëtisten, yoga en andere deskundigen die hun expertise willen delen om mensen te bewegen om een gezondere levensstijl erop na te houden. Een beperkt aantal personen zal toegelaten worden op het terrein.

  Bron: dwt 28 maart 2021

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *