‘Een engel zijn in deze tijd’

Laten we een momentje nemen om erover na te denken of ik een engel kan zijn in deze tijd en hoe. Het effect van de straling van het licht is het mooist wanneer het donker is. Als we daarnaar kijken, gaan we het contrast tussen donker en licht aan de ene kant begrijpen en ook wanneer een engel een rol kan spelen.

Relevantie van een engel

Een engel wordt herinnerd als een wezen van licht. Als we kijken naar afbeeldingen van engelen, dan zullen we altijd zien dat engelen zweven. Om te kunnen zweven worden ze afgebeeld met vleugels. Als iemand goedhartig is of wanneer we lieve kleine kinderen zien, gebruiken we het woord engel. De puurheid en onschuld van het kind vertelt ons iets van de kwaliteit van zuiverheid. De kwaliteiten die worden uitgestraald bij een engel zorgen ervoor dat we goedheid ervaren en ons beschermd voelen. De instelling van de engel is niet om goed te doen teneinde geprezen, herkend of gewaardeerd te worden. De engel doet het niet daarvoor. De goedheid die de engel uitstraalt, is omdat die engel iets wilt geven, zonder iets terug te verwachten. Een engel is een schenker. Het geven zonder condities oftewel schenken is een voornaamste kwaliteit van engel. Wanneer we daar zijn en we kunnen geven gewoon omdat wij zelf in overvloed hebben, wordt het een geschenk voor de ander. We schenken wat bij ons het hoogst vibreert in dat moment. In het hindi betekent levta: iemand die neemt en devta: iemand die geeft. 

Engelen van vrede worden herinnerd. Waar komt die vrede vandaan? Vrede is de oorspronkelijke kwaliteit van de ziel. Het hoort bij ons. In affirmatie vorm: ‘Ik ben een vredevolle ziel’, ‘Ik, het spirituele wezen, ben van oorsprong vredevol’, ‘Vrede is mijn oorspronkelijke kwaliteit’, ‘Vrede hoort bij mij’. Als we deze gedachten herhalen, dan halen we een diepe herinnering in onszelf, het spirituele wezen, omhoog. En als we het vaak genoeg doen, dan wordt het weer onze automatische natuur van denken over onszelf. Wanneer vrede in onze belevingswereld komt, zullen we dat uitstralen waardoor anderen ons als engelen van vrede zullen ervaren.

Als iemand happy is, dan straalt die persoon, wat voelbaar is. Soms vragen we dan: ‘Ben je verliefd?’ We koppelen liefde aan de uitstraling. Liefde hoort bij ons. Liefde is één van de basiskwaliteiten net zoals vrede dat is. Als ik in die kwaliteit sta, en vanuit die kwaliteit leef, zal ik ook liefde uitstralen. Het licht van de ziel wordt steeds helderder wanneer ik in de kwaliteiten kan staan die bij mij horen. Mensen die heel dicht staan bij de basiskwaliteiten van de ziel, zullen ook altijd stralen. Als iemand straalt, vragen mensen zich af wat het geheim is. Het geheim zit in dat we dichtbij onszelf zijn.

Hoe een engel te worden

Is het moeilijk om een engel te zijn? Wat vraagt het van mij om in deze tijd een engel te zijn. In deze tijd is het best donker, de atmosfeer is gevuld met veel negativiteit, angst en onzekerheid. Hierdoor vraagt het extra aandacht om licht te blijven. Om een bescherm engel te kunnen zijn, moeten we in ons kracht staan. Om die kracht te kunnen genereren, is het belangrijk om een connectie te maken met die hogere Bron van energie, die we op verschillende manieren noemen: God, Hogere Wezen, Bron. Ik als spiritueel wezen ben ook energie en ik verbind mij met de hogere vibratie van energie. Dat wordt een bescherming voor mij. En wanneer ik daar ben, kan ik een beschermengel worden voor anderen. Want mijn connectie met de Bron trekt mijn energieniveau omhoog. En als mijn energie niveau hoog is, kan ik ook helpen om anderen te beschermen. Het begint bij mezelf. Dus die bescherm engel te zijn heeft ook alles te maken met mijn connectie met de Bron. Een engel zijn, betekent niet dat ik vleugeltjes moet gaan kopen bij Kirpalani of dat ik licht moet zetten. Het is het innerlijke licht en het zijn de vleugels van de connectie waarmee ik vrij kan zijn van de aantrekking van de wereld. Ik ben in de wereld, maar ik ben vrij van de aantrekking van de wereld. Ik raak vrij van de beïnvloeding van die wereld. En dat maakt dat ik kan vliegen. Vliegen is niet anders dan onthecht kunnen zijn. Ik ben net als alle andere in dezelfde dimensie, maar mijn bewustzijn is hoger en mijn staat en activiteiten zijn anders, omdat ik het doe vanuit een hoger niveau van bewustzijn.

De relatie met het Opperwezen is essentieel om een engel te zijn, want hoe ga ik de taak van een engel anders kunnen uitvoeren? Ik moet quality-time doorbrengen, wat we meditatie noemen. De stille diepe connectie. Maak ik tijd vrij om stil te kunnen zijn samen met die Ene? Investeer ik in die relatie? Hoe meer we met iemand optrekken, des te meer raken we gekleurd door dat gezelschap.

Mijn goddelijkheid en verhoogde kwaliteiten komen dan ook steeds gemakkelijker omhoog en tot expressie. De beste tijd is ‘s morgens vroeg, wanneer alles nog stil is en de atmosfeer gunstig is om echt mijn stille tijd door te brengen en mijn persoonlijke innerlijke gesprekken te voeren met God. God is een spiritueel wezen net zoals ik dat ben. Stil zijn van binnen, dichtbij mezelf zijn, in de ervaring dat ik een spiritueel wezen ben, dan in gedachte naar buiten en naar boven een connectie met het opperwezen: God, de Bron van goedheid en zuiverheid. Al weet ik dat ik van oorsprong een vredevolle en liefdevolle ziel ben, maar om vredevol en liefdevol te zijn in een uitdagende situatie is kracht nodig. En om die kracht te kunnen generen, is regelmatige connectie en aandacht belangrijk. We ontvangen ook antwoorden als we een situatie voorleggen aan God. Naar God luisteren kan ik alleen als ik innerlijk stil ben, verbonden als ziel met de Opperziel. Ik moet mezelf eerst brengen in het bewustzijn dat ik een spiritueel wezen ben. Hoe meer ik dat kan doen, hoe gemakkelijker ik op frequentie kan komen. Als ik in een situatie terecht kom en heb ‘s ochtends een goede meditatie gehad, ben ik dan in die kracht. Ik kan dan tot expressie brengen wat er in me leeft zonder dat ik erover hoef na te denken. Dan ben ik die engel, zonder dat ik nadenk om een engel te zijn. Ik hoef niet na te denken als ik het ben. Hoe meer ik kan geven, hoe meer ik zelf ook zal ontvangen. Let’s be the angels.

Brahma Kumaris Wereld Spirituele Organisatie