Eenvoudige operatie voorkomt amputatie diabetespatiënt

Een van de grootste angsten van veel diabetespatiënten wordt nu opgelost. Plastisch chirurgen uit de Verenigde Staten en Nederland hebben een eenvoudige methode ontwikkeld om wonden aan tenen en voeten – en zelfs amputaties – te voorkomen.

Door een (beknelde) zenuw in de enkel operatief meer ruimte te geven, vrij te maken, kunnen het verminderde gevoel en de kracht van de diabetesvoet zich herstellen. Bovendien leiden meer gevoel en beweeglijkheid in de voet tot betere doorbloeding daarvan. Dat stellen de Nederlandse plastisch chirurg prof. dr. Henk Coert (UMC Utrecht) en zijn Amerikaanse collega prof. dr. Lee Dellon van het fameuze Johns Hopkins Hospital in Baltimore.

Komend najaar start in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en vijf andere Nederlandse centra een omvangrijke patiëntenstudie. Daarbij zal, na de ingreep, herstel van het gevoel in de voeten van patiënten worden gemeten en langdurig onder controle worden gehouden.

Prof. dr. Henk Coert spreekt van ’een belangrijke stap’ voor de circa één miljoen diabetes patiënten in Nederland.

Prof. dr. Henk Coert, afdelingshoofd Plastische Chirurgie, spreekt van ’een belangrijke stap’ voor de circa één miljoen diabetespatiënten die Nederland op dit moment telt. ,,Zij krijgen door deze ingreep gevoel en kracht in hun voet(en) terug. Bovendien voelen zij zich erkend in hun chronische pijnklachten, zoals doofheid en tintelingen in hun tenen.” Samen met zijn Amerikaanse collega Dellon is Coert grondlegger van deze even relatief eenvoudige als spectaculaire chirurgische behandeling van beknelde zenuwen. Professor Coert, specialist op het terrein van zenuwcompressie en zenuwchirurgie, sprak gisteren zijn aanvaardingsrede van het hoogleraarschap uit.

Diabetes treft binnen twintig jaar (in 2035) naar verwachting 7 procent van de wereldbevolking. Dan heeft Nederland anderhalf miljoen mensen met diabetes.

Bijna de helft van de patiënten heeft last van schade aan de zenuwen, in zowel voeten als handen. Deze gevoelsdoofheid heet ’polyneuropathie’. Als het optreedt, is het in de meeste gevallen progressief. De zenuwschade veroorzaakt pijn, tintelingen en een brandend gevoel. Het gevoelsverlies leidt bij 15 procent van de diabeten tot wonden en infecties aan of ín de voet. Soms is amputatie van tenen of het verlies van een voet of onderbeen het dramatische gevolg.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) steunt de nieuwe behandeling. Chronische pijn door zenuwbeknelling bij diabeten kost de Nederlandse samenleving naar schatting jaarlijks 20 miljard euro aan medische- en indirecte kosten, zoals ziekteverzuim.

Bron: http://m.telegraaf.nl/article/28023342/eenvoudige-operatie-voorkomt-amputatie-diabetespatient