Eerbetoningsactiviteiten i.v.m. 149 jaar Hindustaanse Immigratie

Op zondag 5 juni is door diverse organisaties in Paramaribo en enkele districten 149 jaar Hindustaanse Immigratie herdacht. In de ochtenduren hebben de SSDP, NSHI, Jongerenvereniging Nauyuga, CUS en OHM bloemen gelegd bij de herdenkingsplaat bij de jonge Nimboom die de eerste Nimboom had vervangen die was geplant in 1948 i.v.m. 75 jaar herdenking Hindustaanse Immigratie.

DC Ricardo Bhola en de organisaties stonden elk stil bij de offers die de voorouders hebben gebracht. Hierna werden Bábá en Mái met málá’s omhangen en werden er bloemen gelegd.

President Chan Santokhi en VP Ronny Brunswijk hebben ook Bábá en Mái met bloemen omhangen. In de middaguren heeft de SSDP met kindertehuizen en ,
een “Dulhá en Dulhin”, met nagebootste contractarbeiders samen met de ambassadeur van India, Shankar Balachandran, ook Baba en Mai met málá’s omhangen. Vooraf ging men in gebed en mocht men middels ártí Bábá en Mái eren.

De ambassadeur riep op de Hindítaal niet te verwaarlozen. Ter afsluiting van de dag werden te Nieuw Amsterdam ook bloemen gelegd door SHI. In de late middag arriveerde vanuit de Shri Rám Mandir Helena Christinaweg een optocht met auto’s bij het Bábá en Mai plein waar ook zij málá’s omhingen. In Nickerie werden Bábá en Mái ook met málá’s omhangen.

5 juni 2022 is toch ondanks het regenweer een drukke herdenkingsdag geworden van 149 jaar Hindustaanse Immigratie.
Dit als voorloper op de grote herdenking van 150 jaar Hindustaanse Immigratie in juni 2023.

 

OHM