Eerste nationale week zonder vlees. Hoe slecht is vlees echt voor het milieu?

Eén kilo rundvlees eten staat qua broeikasgas-uitstoot gelijk aan 180 kilometer autorijden. Vlees is milieuvervuilend, zoveel is duidelijk. Maar hoe zit dat precies?

Vandaag begint de eerste Nationale Week Zonder Vlees, een initiatief van vegetariër Isabel Boerdam in samenwerking met tientallen voedselproducenten en supermarkten. Samen promoten ze een ‘flexitarisch’ eetpatroon. Elke dag vlees eten is volgens hen niet meer van deze tijd.

Een dagje geen vlees eten heeft een positief effect op dieren, maar ook op het klimaat. Wereldwijd is voedsel verantwoordelijk voor ruim 25 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Meer dan de helft van die vervuiling wordt veroorzaakt door dierlijke producten.

Vleesconsumptie is een van de vele bronnen van CO2-uitstoot, naast bijvoorbeeld vliegen, autorijden en verwarmen. Maar minder vlees eten heeft nog andere milieuvoordelen zoals vermindering van land- en watergebruik.

Als Nederland het klimaatakkoord van Parijs wil halen (40 procent minder CO2-uitstoot in 2030), moeten we ook de uitstoot van broeikasgas door voedselconsumptie beperken. Dat stelde het RIVM vorig jaar al in een rapport.

Cijfers

Er is veel onderzoek naar onze vleesconsumptie en het effect op het milieu. Wetenschappers zijn het erover eens dat de impact groot is, maar de exacte cijfers lopen uiteen. Bij de NOS hebben we ervoor gekozen om uit te gaan van de cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving. Voor de berekening van de gemiddelde dagelijkse vleesconsumptie maken we gebruik van cijfers uit onderzoek van de universiteit van Wageningen.

CO2-equivalenten

In de video hebben we het over de CO2-uitstoot van vleesconsumptie, maar koeien produceren vooral methaan. Methaan wordt scheikundig niet uitgedrukt in CO2, maar is wel een broeikasgas. Daarom drukken wetenschappers broeikasgassen uit in CO2-equivalenten, afgekort CO2-eq. Het is een manier om broeikasgassen en hun effect op het milieu onderling te kunnen vergelijken.

Bron: NOS Nieuws

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *