Eet je gezond maar val je niet af? Hier kan het door komen

Sommige mensen eten gezond en gaan meerdere keren per week naar de sportschool, maar afvallen wil toch niet echt lukken. Dit kan komen doordat je ongemerkt meer calorieën binnenkrijgt dan je denkt. 

Gezonde voeding betekent voor velen niet meer snoepen, meer groente en fruit op het menu en minder koolhydraten eten. Maar dat is soms niet genoeg, zo blijkt uit onderzoek van het Britse Office for National Statistics.

Volgens de wetenschappers onderschat maar liefst een op de drie ondervraagden – in totaal 4.000 – hoeveel ze eten. Mannen zouden vaak denken dat ze 2.000 calorieën binnenkrijgen per dag, terwijl het er in werkelijkheid 3.119 is. Voor vrouwen geldt vrijwel hetzelfde: uit de analyse blijkt dat veel vrouwen bijna 2.500 calorieën per dag consumeren, terwijl ze op voorhand denken dat het er rond de 1.500 zijn.
Maar hoe dringen die extra calorieën je lichaam binnen zonder dat je het doorhebt? Hieronder lees je een aantal veel voorkomende oorzaken.

Drink je dik
Frisdrank of een glas wijn lijkt misschien onschuldiger dan een bak friet of een vette pizza; je raakt er immers niet vol van. Toch zitten er heel wat calorieën in. Een glas droge witte wijn is goed voor 67 calorieën, en in een glas bier zitten er zo’n 110. Dat kan dus behoorlijk aantikken als je het niet bij één drankje houdt.

Te veel van het goede
Als je een lekkere maaltijd hebt gemaakt, is de verleiding groot om een tweede keer op te scheppen. En soms doe je dat terwijl je helemaal geen trek meer hebt. Hoe gezond het gerecht ook is, het zijn allemaal extra calorieën die je je lichaam binnen sluist.

Calorierijke producten
Als een voedingsproduct gezond is, betekent het nog niet dat je er onbeperkt van kan eten. Zo zijn noten, zalm en avocado’s hartstikke gezond, maar bevatten ze ook heel wat (goede) vetten en calorieën. Dit zorgt ervoor dat je al gauw aan je calorieënlimiet kunt komen te zitten.

Naast het innemen van deze extra calorieën zijn er meer redenen die ervoor kunnen zorgen dat afvallen moeilijk gaat.

Kantoorbaan
Heb je een zittend beroep? Vergeet dan niet om gedurende de dag een paar keer op te staan om je metabolisme op gang te houden; ieder uur je benen strekken geeft je stofwisseling een boost van 13 procent, zo beweert onderzoek dat gepubliceerd is in The American Journal of Clinical Nutrition.

Sporten
Naast een verantwoord voedingspatroon is de nodige beweging natuurlijk essentieel, maar ook daar zit een keerzijde aan volgens Franse wetenschappers. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we het vaak zien als een vrijbriefje om te blijven snacken en ter compensatie zouden we zelfs vaker naar een tussendoortje grijpen als we veel sporten. Ook als je veel sport, zal je de balans dus goed in de gaten moeten houden.

Slaaptekort 
Te weinig slaap heeft veel gevolgen voor de gezondheid. Zo kun je je bijvoorbeeld minder goed concentreren en – erger nog – kan het risico op hartfalen en een hoge bloeddruk toenemen. Daarnaast bevindt je lichaam zich de dag erop in een soort overlevingsmodus, waardoor je meer zin hebt in koolhydraatrijk en vet voedsel.

Menzis SamenGezond
Wil je meer tips over hoe je op een gezonde manier kunt afvallen? Het online gezondheidsprogramma maakt jouw eerste stappen leuker en makkelijker. Houd je fitscore bij in de app, vind inspiratie op de site en help jezelf of en je omgeving om gezonder te leven met een online coach, tips en meer. Ook als je niet verzekerd bent bij Menzis.

Bron: NU.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *