Ego en trots zijn verschillend

Wat is het verschil tussen ego en trots zijn op zichzelf? Trots op jezelf zijn is geen ego. Niet alleen is er een verschil tussen hen, het zijn tegenstellingen. Ego is het gevoel superieur te zijn aan anderen. Ego is een ziekte. Aan hoeveel mensen kan je geloven superieur te zijn?  Iemand is mooier, iemand is gezonder, iemand is meer getalenteerd, iemand is een genie. Een egoïst zal slechts zijn hele leven lijden; zijn leven zal vol wonden zijn.


Ego is jezelf vergelijken met anderen. Ego is ideeën zoals ‘Ik ben superieur aan anderen’. Trots op jezelf zijn is iets heel anders.

Om trots te zijn op jezelf is heel nederig. Er is zelfs geen sprake van superieur te zijn aan anderen – iedereen is uniek in zijn eigen recht. Dit is het begrip dat hoort bij het trots zijn op zichzelf: niemand is hoger dan iemand anders, noch is iemand lager dan iemand anders. In dit bestaan hebben een kleine grasbloem en de grootste ster aan de hemel beide dezelfde waarde. Als zelfs deze kleine grasbloem zou ontbreken, zou er iets ontbreken in het hele bestaan dat zelfs de grootste ster niet kon goedmaken.

Door trots op jezelf te zijn, accepteer je de realiteit dat iedereen uniek is en dat er geen strijd is, geen concurrentie, geen ambitie.

Ja, als iemand agressief tegen je is, omdat trots zijn op jezelf geen agressie heeft, zal het je het vermogen geven om terug te vechten, maar niet om de ander te kleineren, alleen om te bewijzen dat de agressie van de ander verkeerd was, dat alle agressie verkeerd is. Trots op jezelf zijn heeft geen verwaandheid: het is eenvoudig en duidelijk. Maar zelfs de grootste macht ter wereld kan een persoon die trots is op zichzelf niet verslaan. Dit is een heel uniek mysterie. Zo iemand is nederig, zo nederig dat hij door zijn eigen keuze als laatste in de rij staat. En waar kan hij anders worden gepusht?

De ziekte van het ego is alledaags. De gezondheid van trots zijn op zichzelf is zeldzaam, en wanneer het in iemand geboren is, is het moeilijk om het te herkennen, omdat het geen aanspraak maakt. Maar het wonder is dat juist deze ‘geen aanspraak’ op trots op zichzelf juist zijn aanspraak wordt. Een man die trots op zichzelf is, wil zichzelf nooit boven iemand uitstrekken, en hij zal nooit iemand anders toestaan om hem enige slavernij op te leggen. Daarom kan het een beetje ingewikkeld lijken en kunnen er misinterpretaties optreden.

Bron:

https://www.speakingtree.in/article/ego-and-pride-they-are-different

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *