Facebook voegt zelfmoordpreventie-functies toe aan Messenger en Live


Facebook voegt zijn functies voor het melden van mogelijk suïcidale gebruikers toe aan Facebook Live en Messenger. 
Facebook had voor berichten op zijn site en in zijn apps al functies voor het melden van suïcidale gebruikers.

Het bedrijf speelt naar eigen zeggen een belangrijke rol in het voorkomen van zelfmoord, door mensen die kampen met depressie in contact te brengen met vrienden die om hen geven.

Wanneer gebruikers bijvoorbeeld vrienden op Facebook Live zien die iets zeggen dat hen zorgen baart, kan die video meteen gerapporteerd worden bij Facebook. Net als bij tekstberichten op de site krijgen melders dan opties om zelf contact te leggen of een hulplijn te bellen.

Hulpverleners

Ook kunnen hulpverleners nu via Facebook Messenger reageren op mensen die zich zorgen maken en met mensen die zelfmoord lijken te overwegen. Facebook zegt het zo makkelijk mogelijk te willen maken om contact te leggen; elk extra obstakel kan er volgens het bedrijf voor zorgen dat iemand helemaal geen hulp zoekt.

Facebook zet daarnaast kunstmatige intelligentie in om berichten te herkennen die toespelen op een mogelijke zelfmoord. Dat systeem herkent patronen gebaseerd op eerdere berichten van mensen die inderdaad suïcidaal waren.

Volgens Facebook wordt het in de toekomst misschien ook mogelijk om met dergelijke kunstmatige intelligentie patronen te herkennen in Facebook Live en Messenger, maar het is nog te vroeg om dat zeker te weten.

Door: NU.nl