Fam. Patandin doneert de Vijf Juwelen en meer

Binnen de Hindu gemeenschap in Suriname zijn er weinig schrijvers van Hindu literatuur overgebleven. De afgelopen jaren zijn de dichters en geestelijken w.o. pt. Harridew Sahtoe en pt. Balram Patandin tot hoger leven opgeroepen. Andere dichters en schrijvers hebben ook hoge leeftijden bereikt en vinden het jammer dat jongeren weinig interesse hebben om in de pen te klimmen ter behoud van dit stuk cultureel erfgoed. De familie Patandin is bezig hun laatste voorraad van “ de vijf juwelen van het Hindoeisme “ te schenken aan scholen. Deze nu uit 8 delen tellende leerrijke publicaties zijn voor de schoolbibliotheken geschonken in Nederland aan respectievelijk de Sarawatie school in Rotterdam en de Shri Vishnu school in Den Haag. In Suriname is het onderwijs bibliotheek, de Shri Vishnuschool, de Mulo Kwatta, de Lakhsmi school, de Saraswasatieschool, de Shri Hanumanschool en de Savitrie school en OHM ook bedacht. Hiermee wil de familie het erfgoed van wijlen pandiet Patandin als kennisbron achterlaten op de diverse scholen zodat jongeren de lessen voor goede levenswijze lezen, aanleren en toepassen in hun leven.

Op een eenvoudige manier zijn de 16 sankars (sacramenten), de hindu feestdagen, bhajans (lofzang), de diverse kathas (vertellingen) uitgelegd in woord en met foto illustratie materiaal. Stg. OHM beraadt zich over hoe verder om te gaan met deze publicaties. Herdruk, evt. aanvulling, correctie, distributie, gestegen prijzen is de discussie die nu gaande is om de voortgang wel of niet te overwegen van oude drukwerken.

OHM zelf heeft wat drukwerken ontwikkeld en ervaart ook de problematiek van het niet willen lezen van onze jeugd. Men heeft eerder geld over voor een belkaart, een duurdere mobiele telefoon, een doksa, feesten- met genoeg dure wijn en sopi, maar doet weinig aan kennisontwikkeling via literatuur. De opmerking alles is op internet klopt niet altijd vooral niet als naslagwerk. Ook de detailzaken willen vaak op consignatie en niet contant betalen met als gevolg loperij/bedelarij/rennerij om de afrekening hetgeen voor vrijwillige seva werkers op den duur demotiverend werkt. Ook de ouders kopen eerder een Macki/BBQ/ enz. dan boekwerken. Het resultaat in de samenleving liegt er niet om en ervaren wij de wrange vruchten van verkeerde handelingen van zowel jong en oud met veel geklaag van dezelfde ouders van wie doet wat, zoveel moreel verval, niemand doet iets en wie houdt de dief?

Een OHM werkgroep denkt na met enkele actoren en zal een besluit nemen de publicaties voort te zetten, te begeleiden naar hun sterfbed of te doen re-incarneren. Denkers maar vooral doeners zijn welkom bij OHM (465151) want die zijn erg schaars.

Foto indrukken:

Mw. S. Patandin schenkt aan pt Chaube van de Sarasvati school

Mw. S. Patandin schenkt aan vertegenwoordiger De Savitri school

Mw. S. Patandin schenkt OHM bestuurslid Gangaram Panday een laatste set van de 8 leerrijke publicaties

Mw. S. Patandin schenkt aan vertegenwoordiger van de Shri Lakshmi school

Bhagwanpersad Gangaram Panday
Bestuurslid stg. OHM

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *